Recyklační poplatek stále platí. Ledničky, pračky ani trouby nezlevní

Pokud jste se těšili, že si díky změně v zákonu koupíte levnější ledničku nebo troubu, tak vás musíme zklamat. Úprava zákona totiž neruší recyklační poplatek, ale mění podmínky u nákupu starších spotřebičů vyrobených před rokem 2005 a to ještě navíc je u některých.

660
reklama

Současná úprava zákona rozlišuje dva základní ekologických poplatků, které musí každý zákazník zaplatit při koupi většího i menšího elektronického spotřebiče.

Prvních z nich je tzv. příspěvek na ekologickou likvidaci elektroodpadu, který se platí u těch spotřebičů, které byly uvedeny na trh před rokem 2005. „Tento příspěvek se od 13. srpna platí i nadále u těch spotřebičů, u kterých byl nejvyšší,“ říká Lukáš Zelený z časopisu dTest. Lidé tak ušetří pouze při nákupu menších starších spotřebičů. Ale například pro ledničky a mrazáky je i nadále stanoven poplatek ve výši 217 korun. U takového nákupu by mělo platit, že je poplatek uváděn jako součást konečné ceny.

Druhým z poplatků při nákupu elektrospotřebičů je tzv. recyklační poplatek. Ten bude platit minimálně následující dva roky. U velkých domácích spotřebičů zůstane ještě dva roky vše při starém. Je tomu tak proto, že mají zpravidla delší životní cyklus a nepodléhají tolik módním trendům,“ říká vedoucí právní poradny dTestu Lukáš Zelený a dodává: „Jejich výrobci budou do kolektivního systému přispívat i nadále a zákazníci se tedy při nákupu dovědí, kolik tento příspěvek činí.“

Jak dlouhodobě dTest upozorňuje, vyčleňováním recyklačního poplatku z ceny je spotřebitel uváděn v omyl, což ovlivňuje i jeho rozhodnutí týkající se koupě výrobku,“ vysvětluje Lukáš Zelený a doplňuje: „Údaj o výši poplatku má pouze informativní význam.“

Doporučujeme

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky