Zelená úsporám: Jak si zažádat o dotaci na zateplení, kotel, nebo okna

Praha - Startuje program Nová zelená úsporám, díky kterému můžete dostat dotace na zateplení, výměnu zdrojů tepla či na výstavbu rodinných domů s velmi nízkou energetickou náročností. Od pondělí do konce listopadu si můžete podat žádost. Pokud se nechcete ztratit ve složitém systému žádání o peníze, přinášíme přehledný návod jak na ni.

660
reklama

Dotace je hlavně určená pro zateplování rodinných domů nebo výměnu zdroje tepla za efektivnější, tedy především výměnu kotle na fosilní paliva (uhlí) například na solární termický systém. Obecně platí, že čím vyšší efektivnost, tím více peněz dostanete. Například při snížení potřeby tepla na vytápění alespoň o 40 procent vznikne nárok na podporu 25 procent z nákladů. U snížení potřeby alespoň o 50 procent to bude 35 procent z nákladů a u snížení alespoň o 60 procent bude podpora představovat plnou polovinu nákladů. To znamená, že čím více prvků, které uspoří energii, instalujete (výměna oken, zateplení domu, střech apod.), tím vyšší dotaci máte šanci získat.

Dotace bude určená i lidem, kteří staví nové rodinné domy, ale ty budou musit splnit přísná pravidla, aby se novostavby daly započítat mezi tzv. pasivní.

 1. Nejprve si sežeňte odborný posudek

Jak už to tak bývá, hned na začátek žádosti o státní peníze budete potřebovat své vlastní peníze. Odborný posudek (ten se skládá z projektové dokumentace a energetického posudku) totiž může vypracovat pouze energetický specialista s oprávněním ke zpracování těchto posudků a auditů. Jeho služby vás budou nejspíš stát několik tisíc korun, seznam certifikovaných specialistů můžete získat na stránkách ministerstva průmyslu a obchodu. Vzory smlouvy můžete získat například na stránkách Nové zelené úsporám.

2. Hurá na úřad

Stavební záměr je následně třeba na základě odborného posudku projednat s příslušným stavebním úřadem. Pokud má k posudku nějaké výhrady, je třeba jej upravit.

3. Krycí list technických parametrů

Nezbytnou přílohou pro podání žádosti o podporu je mimo jiné krycí list technických parametrů, ten obsahuje soupis všech sledovaných technických parametrů a výkaz výměr provedených opatření. Krycí list technických parametrů musí být řádně vyplněn a podepsán vámi a zpracovatelem odborného posudku. Příslušný formulář je možné najít na stránkách Programu.

4. Z úřadu k počítači

Abyste mohli žádost správně podat, musíte požádat o elektronickou evidenci žádosti o podporu do informačního systému, který je dostupný webu www.nzu2013.cz. Tam také zjistíte, že potřebujete údaje z odborného posudku, který snad již nyní máte vyhotovený. Bez nich vám nepůjde stanovit výše podpory a měli byste „smůlu“. Pokud je pro vás velký problém, jak se dostat k internetu, nedej bože z něj poslat žádost, můžete jít na krajské pracoviště. I když jste evidenci, ještě není vyhráno. Klidně se vám může stát, že vás předběhli ostatní a peníze jsou již rozdělené. V tom případě vám přijde upozornění, že žádost už nejde podat.

5. Znovu a tentokrát papírově

Jste již zaevidovaní? Tak teď si musíte žádost o podporu vytisknout, podepsat si všechny písemnosti, které jsou nutné a spolu se všemi přílohami je donést na Státní fond životního prostředí (SFŽP) do osmi dní od doby, co jste v evidenci. Abyste věděli, co všechno budete potřebovat, podívejte se do Přílohy č.II/8 Směrnice ministerstva č.9/2013 (elektronicky zde).

 6. Teď se na to podívají úředníci

Když přinesete všechny papíry na SFŽP, začne kontrola, jak žádosti, tak i příloh. Nejdřív jde o formální správnost a úplnost, následně i o věcnou správnost. Pokud najdou inspektoři chybu, vyzvou vás k jejímu odstranění. Měli byste ale mít na opravu dost času (nebo alespoň přiměřenou lhůtu, jak se píše na webu Zelené úsporám). Pokud bude nakonec vše v pořádku, dostane vaši žádost následně Rada fondu a potom i ministr životního prostředí, který o vaší žádosti rozhodne. O výsledcích se dozvíte z dopisu.

7. Odborný dozor stavebníka

Myslíte si, že když vám schválili žádost, tak si již můžete mnout ruce? Opak je pravdou, i po schválení musíte zajistit odborný technický dozor stavebníka nad prováděním stavby. Na webových stránkách programu si můžete stáhnout vzor smlouvy s dozorem. Zároveň si dejte pozor, aby se při stavbě používaly jenom schválené materiály a výrobky (když si nebudete jistí, zavolejte úředníkům na číslo 267 994 117), od schválených dodavatelů (volat na tu samou linku), oba seznamy by měly být na webu programu.

8. Stavba

Nyní si můžete zateplovat, stavět a měnit. Samozřejmě pouze podle schváleného plánu.

 9. A zase na úřad

Postaveno? Tak nyní hurá nazpět s dokumenty na fond, který zkontroluje, zda jste udělali vše podle návodu, případně vám řekne, jaké chyby jste udělali a jak je odstranit. Pokud bude vše v pořádku, uzavře s vámi „Smlouvu“ o poskytnutí podpory.

 10. Výplata peněz

Toto je velké finále. Pokud jste vše splnili, uzavřeli smlouvu a nezbláznili se, do 90 dní od uzavření smlouvy byste měli mít na účtu slíbené peníze.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky