Krize? Jak pro koho! Kde jsou Češi ochotni utrácet a kde šetří?

Česká ekonomika se stále zmítá v mělké, ale zato nezvykle dlouhé, krizi. Z červených čísel bychom se měli podle ekonomů dostat sice až v příštím roce, přesto jsou na trhu skupiny obchodů, kterých se zhoršené finanční podmínky obyvatelstva prakticky nedotkly a naopak.

660
reklama

Červnové statistiky vrátily tržby maloobchodníků do záporných čísel. „Pravděpodobně i vlivem povodní klesl zájem zákazníků o typicky letní a cestovatelské zboží, jako je například sportovní vybavení či zavazadla. Lidé mají také stále obavy z vývoje ekonomiky a šetří," říká analytik společnosti PwC Pavel Kulhavý. Dodal, že letošní červen měl o jeden pracovní den méně než loňský, což by mělo být výhodou zejména pro ty obchodníky, kteří mají o víkendu zavřeno. Celkově klesly tržby maloobchodníků proti předchozímu roku o 2,7 procenta.

Kde utrácíme více, kde méně?

Například obchodním řetězcům klesly tržby o 3,6 procenta, ještě méně jsme však byli ochotní utrácet v prodejnách léků, zdravotnického a kosmetického zboží (-7,3 procenta) nebo v obchodech s výrobky pro domácnost (-5,3 procenta). Nakupovat se nám ovšem nechtělo ani v obchodech se zbožím pro kulturu a sport nebo u podnikatelů živících se opravou či prodejem automobilům.

Proti tomu zvýšený zájem o svůj sortiment vykázali obchodníci s obuví a s oblečením, těm rostly tržby o 3,8 procenta. V plusu skončily také tržby za komunikační a počítačová zařízení (+2,0 procenta). „V tomto případě stále funguje efekt klesajících cen, který umožňuje zákazníkům donést si více zboží za menší peníze," vysvětlil analytik ČSOB Petr Dufek. Podle jeho slov však bezprecedentní boom pokračuje především u zásilkových a internetových obchodů, které na rozdíl od padajícího maloobchodu zažívají dvouciferný nárůst tržeb a ukrajují si tak podíl na trhu na úkor kamenných obchodů.

Výhled do budoucna

Ekonom Petr Dufek pro další měsíce předpokládá, že propady maloobchodu se začnou zpomalovat s tím, jak se začne stabilizovat i domácí poptávka. "Nárůst spotřeby a tedy i ochoty nakupovat však může podpořit teprve až zlepšení ekonomické situace, které začnou spotřebitelé vnímat a ve svých peněženkách skutečně pociťovat," zakončil analytik.

Témata: ekonomika | krize

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky