Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

„Šmejdi“ mají novou fintu. Víme, jakou

„Šmejdi“ mají novou fintu. Víme, jakou

Foto: DataLife

Nestoudnost některých pořadatelů předváděcích akcí, takzvaných šmejdů, nezná hranic. Zatímco zákon umožňuje kupujícím na předváděcích akcích odstoupit od smlouvy uzavřené mimo prostory obvyklé k podnikání, šmejdi se snaží lidi o toto právo připravit tím, že nahlašují sály hotelů či sokolovny jako své provozovny.

Nepoctiví podnikatelé tímto krokem však zákazníky připravují o jejich zákonná práva jen zdánlivě. „Je dobré znát přesné znění zákona a nenechat se odbýt," říká vedoucí poradenské linky dTestu Lukáš Zelený. Podle jeho slov totiž pouhé uvedení informace, že smlouva byla uzavřena v provozovně, nenaplňuje podmínky zákona. Dodává, že je nezbytné zohlednit také to, zda je skutečně nákup na přednášce konané například v hotelu běžný a zda spotřebitel může daný druh podnikání na daném místě očekávat.

Pokud tedy šmejdi nahlásí svou provozovnu třeba do sálu restaurace, nebo do bytového domu, a to bez jakéhokoliv označení, bezpochyby se jedná o místo, na němž není možné prodej nádobí, masážních přístrojů nebo léčivého světla automaticky očekávat. „V tomto případě je však stále na zákazníkovi, aby ve sporu s pořadatelem prokázal, že se nejedná o prostor obvyklý k podnikání," doplnil Zelený.

Klienti poradenské linky dTestu říkají, že podobné kličky o nemožnosti odstoupení od smlouvy využívají jako argument často dealeři kastrolového impéria Zepter. Zákazníci této společnosti bývají často osloveni na ulici pod záminkou jednoduché anketní otázky, jako je například: „Zajímá vás zdravý životní styl?" případně „Souhlasíte s placením poplatku u lékaře?" Tímto způsobem získají společnosti osobní údaje, hlavně jméno a telefonní číslo.

Poté již společnost kontaktuje oslovené s příslibem výhry, kterou mají obdržet na přednášce o zdraví, která se koná v účelově nahlášené provozovně. „Namísto očekávané přednášky ale zákazníky čeká prodej výrobků společnosti. To ovšem není všechno. Spotřebitelé se u firmy Zepter setkávají také s tím, že zboží získají až po úplné splátce kupní ceny, tedy i za několik let," uvedl k podvodům poradce Zelený.

Témata:  důchodci

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.