Krutá realita života v Česku: Lidé páchají sebevraždy pro blaho rodiny!

V Česku se v posledních letech objevil chmurný trend. Lidé uzavírají životní pojistky a zanedlouho poté spáchají sebevraždu. Smrtí chtějí vyřešit finanční problémy rodiny.

660
reklama

Irena Máchalová a Milan Káňa pracují v pojišťovně a oba se už setkali s lidmi, kteří chtěli uzavřít životní pojistku a hned spáchat sebevraždu. V jednom případě se to nakonec opravdu stalo. Muž zemřel jen deset dní po podepsání smlouvy na milion korun.

"K úmrtí mělo dojít při dopravní nehodě, ale při následném prošetřování jsme zjistili, že ten poškozený neutrpěl žádná zranění. Odešel od nehody a poté se bohužel oběsil," řekl mluvčí pojišťovny Kooperativa Milan Káňa.

Jeho smrt byla navíc naprosto zbytečná. Peníze by totiž rodina dostala od této pojišťovny jen v případě, že by se zabil nejdřív pět let po uzavření smlouvy.

Podobnou zkušenost má i Irena Máchalová, pracovnice klientského centra Alianz. "Přišel klient a ptal se na životní pojištění. Hned jeho další dotaz byl, za jak dlouho plníme v případě, že by uvažoval o sebevraždě. Když jsem mu řekla, že se taková věc plní až po dvou letech, tak zklamaně odešel s tím, že je to příliš dlouho," dodala Máchalová.

A tyto případy nejsou zdaleka ojedinělé. Pojišťovny každoročně řeší desítky případů, kdy sebevraždu spáchají lidé s životní pojistkou. Peníze pak ale rodině ve většině případů nemohou vyplatit. "My máme v rámci životního pojištění dvouletou čekací lhůtu. To znamená, pokud si člověk sjedná pojistku, dva roky od sjednání té smlouvy se mu neplatí pojistné plnění," vysvětlila vedoucí úseku likvidace životního pojištění Alianz Hana Páleníková.

Pokud tak někdo prokazatelně spáchá sebevraždu během čekací lhůty, nárok na vyplacení peněz z pojistky automaticky zaniká. Lhůta může být navíc až pětiletá. I tak jsou sebevraždy podle pojišťoven paradoxně jedním z nejčastějších důvodů vyplácení životních pojistek.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky