Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČD zlikvidují český vagonářský průmysl. Proč?

České dráhy (ČD) zatloukají nákupem souprav Railjet od společnosti Siemens hřebík do rakve českého vagonářského průmyslu. Je o tom přesvědčený generální ředitel Škody Transportation Josef Bernard, který v pondělí uvedl, že jeho podnik je schopný nabídnout konkurenceschopné soupravy sám.

"Zadání takto velké zakázky za pět miliard je zásadní pro to, jestli přežije vagonářský průmysl v České republice," zmínil Bernard, který doplnil: "Většinu doby, co jsem ve škodovce, jsem zažil, že lidi spíš propouštěla. Teprve v posledních letech začala znovu nabírat stovku lidí ročně. Naše firma má 4000 zaměstnanců a já bych se jim nemohl podívat do očí, kdybych toto udělal. Není to náš boj vůči ČD nebo Siemensu." Šéf škodovky slíbil, že má pro českého národního dopravce alternativní nabídku, která umožní ponechat většinu výnosů z nákupu v České republice. Ve spolupráci se zahraničním partnerem podle svého ředitele může Škoda Transportation začít do 18 až 24 měsíců začít dodávat soupravy s rychlostí až 200 kilometrů v hodině a za cenu o 15 až 20 procent nižší než nabízí Siemens. Další podrobnosti k zahraničnímu partnerovi ale sdělit odmítl. "Podle nás je nutné, aby Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) vydal předběžné opatření," uvedl Bernard. Pokud to podle něj antimonopolní úřad neudělá do čtvrtka, můžou ČD smlouvu se Siemensem od pátku uzavřít tak, že celý proces bude nevratný. Škoda Transportation podala ÚOHS na zakázku bez otevřené soutěže opakovanou stížnost. Na možnou nezákonnou veřejnou podporu si stěžovala i u Evropské komise. Žádná ze žádostí zatím neuspěla. ČD mají nakoupit od společnosti Siemens 16 souprav vagónů určených původně pro rakouského železničního dopravce ÖBB. Jedná se o koncept starý sedm let, který má nabídnout cestujícím pohodlí především na mezinárodních tratí. Na německé části trasy mezi Hamburkem a Vídní budou vozy moci jet rychlostí až 230 kilometrů za hodinu, v Česku maximálně 160 kilometrů v hodině.

Témata:  Siemens Škoda transportation

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy