USA daly najevo, že si nechtějí utáhnout opasek, kritizuje Klaus

Vláda v USA může dál beze změny utrácet za věci, které jsou nerozumné, nepotřebné nebo dokonce neproduktivní. V komentáři pro pondělní Hospodářské noviny tak hodnotí český prezident Václav Klaus důsledek dohody, která Američanům umožnila zvýšit dluhový strop.

reklama

"Nechci jazykem nezávislého analytika soudit nejmocnější, a navíc s námi spřátelenou zemi světa," zmínil český prezident. Podle svých slov ale nemohl nechat bez komentáře mediální výklad, podle kterého prezident Barack Obama podpisem zákona o zvýšení limitu povoleného státního dluhu zachránil USA před bankrotem.
 
"Těžce dojednaná dohoda mezi americkým kongresem a prezidentem znamená pouze to, že i po 5. srpnu (na dva roky) může vláda beze změny utrácet za věci rozumné i nerozumné, potřebné i nepotřebné, produktivní i zcela neproduktivní," napsal Klaus, který doplnil: "Já žádný důvod k jásání nevidím – Amerika tím jasně řekla, že si nechce utáhnout opasek, udělala si na něm naopak jednu dírku navíc".
 
Podle českého prezidenta byl podpis zákona o zvýšení limitu dluhu marginálním krokem, který situaci neřeší. "Ale byl špatným signálem pro Ameriku, pro všechna další Řecka, a mám strach, že i pro leckoho u nás," uvedl pro HN Václav Klaus.

Témata: USA | klaus, václav

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky