Cena za odvoz odpadu dnes a před 20 lety: Rozdíl je propastný!

Na konci revolučního roku 1989 lidé platili ročně za odvoz odpadu 61 korun za popelnici. O třiadvacet let později se cena vyšplhala na 1633 korun ročně, alespoň podle dat Českého statistického úřadu. To znamená zdražení na více než 27násobek původní ceny.

660
reklama

Přitom inflace od stejného roku zvýšila všechny ceny na více než pětinásobek.

Za odvoz odpadu nyní mohou lidé platit až 1000 korun za každou osobu v domácnosti. Limit poplatku za tříděný odpad je 250 korun, za směsný 750 korun. Nyní se řeší, zda mohou obecní úřady pomocí místních poplatků vymáhat peníze i od nezletilých osob. Podle názorů některých právníků jsou tyto postupy protiústavní.

Ceny za odvoz odpadu se liší místo od místa. Například v Horní Cerekvi na Vysočině seletos vybírá 600 korun ročně za každého trvale hlášeného obyvatele.

V Praze se rozpočítává podle četnosti odvozu a velikosti nádob. Například za nádobu o objemu 120 l, kterou si obyvatelé budou přát vyklízet čtyřikrát do týdne, zaplatí měsíčně 679 korun.

V Brně platí každý obyvatel 675 korun ročně. V jihočeských Dobronicích místní lidé, pokud nevlastní dům, platí 250 korun ročně, vlastníci nemovitostí až 420 korun ročně.

Je třeba také podotknout, že zvýšené ceny měly donutit občany více třídit odpad, aby se mohl recyklovat. Například v roce 2011 se povedlo vytřídit 621 273 tun odpadu. V České republice je rozmístěno více než 210 tisíc kontejnerů na tříděný odpad.

Pokud mají lidé nějaké pochyby o tom, co do popelnic na tříděný odpad patří, mohou jim pomoci webové stránky www.jaktridit.cz.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky