Stavební spoření před exekutorem neutajíte

Stavební spoření před exekucí neschováte. Jde o jeden z prvních zdrojů, který slouží k pokrytí dluhu. To, že máte uloženy peníze u stavební spořitelny, zjistí soudní exekutor snadno a ihned. Přesto dlužníci podvádějí a snaží se zkrátit svého věřitele.

660
reklama

„Každá smlouva, kde klient stavební spořitelny čerpá státní příspěvek, je evidována v registru stavebních spoření a penzijních připojištění. Vede ho ministerstvo financí. Vedle toho se soudní exekutoři dotazují na eventuální prostředky dlužníka přímo stavebních spořitelen a dalších peněžních ústavů. Tato činnost se nazývá provádění součinností," vysvětluje prezident Exekutorské komory Jiří Prošek. V pravidelném intervalu se tedy odesílají dotazy na všechny banky, spořitelny, úvěrová družstva, fondy, pojišťovny atp. Jejich povinností je odpovědět soudnímu exekutorovi, zda evidují dlužníkovy finance.

Pokud spořitelna odpoví, že u ní dlužník má „živou" smlouvu o stavebním spoření1, soudní exekutor ji postihne. Stavební spořitelna odečte všechny příspěvky v minulosti vyplacené státem a vrátí je na účet ministerstva financí. Pak provede výplatu až do výše postižené částky. Případný zůstatek zůstává na účtu ve stavební spořitelně k dispozici dlužníkovi.

Přes celkovou jednoduchost tohoto postupu se najdou dlužníci, kteří svoje stavební spoření utajují. Nejrůznějšími fígly se pokoušejí podvést soudního exekutora. Zapomínají ale, že se jedná o trestný čin. „Soudy jsou v těchto věcech nekompromisní a postih za takové podvody bývá přísný. Nejnověji řešíme případ, kdy se dlužnice M. K. z Brna snažila skrýt stavební spoření a odvést prostředky od věřitele. Ten se ale na základě naší rady nenechal zkrátit a podal trestní oznámení. Dotyčné hrozí za trestný čin poškození věřitele až osmiletý trest vězení," popisuje svoji zkušenost Mgr. Michal Rudý, člen prezidia Exekutorské komory.

Uveďme také, že exekuce na stavební spoření je pro dlužníka méně invazivní než např. soupis movitých věcí nebo prodej nemovitostí. Ve srovnání s obstavením bankovního účtu ale rozhodně není běžným prostředkem. Exekucí na stavební spoření v posledních letech ubývá. „Tendence je spíše klesající. Boom, jehož svědky jsme byli před pěti až sedmi lety, je pryč," uvádí Mgr. Ing. Jiří Prošek.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky