Práce na léto: Máme pro vás 10 tipů, kde ji hledat

Patříte mezi ty, kteří nedostatek finančních prostředků řeší brigádami, ale letos hledáte marně? Právě pro vás máme desítku pracovních míst, která jsou během letní sezóny často neobsazena.

660
reklama

Letních brigád a krátkodobých prací je letos opět méně než v minulých letech. A to i přesto, že se během prázdnin nabídka pracovních míst vzhledem k dovoleným obvykle zvyšuje.

Přivýdělek v podobě brigády již zdaleka není dominantou studentů, přibývá totiž lidí, kteří si během léta přivydělávají ke svému platu či podpoře v nezaměstnanosti.

Pokud se řadíte do některé z těchto skupin, mějte na paměti, že při hledání brigády v letních měsících horko těžko narazíte na nenáročnou a královsky placenou pozici. Nejlepší místa jsou rychle obsazena, proto neztrácejte čas a hledejte s předstihem. Při shánění práce se orientujte na odvětví služeb a fyzicky náročnější práce například ve stavebnictví.

Pracujte v obchodě

Právě v obchodech máte při hledání brigády největší šanci. Především pokud budete hledat práci ve skladu, jako doplňovač zboží v supermarketu či v přímém prodeji.

Práce v pekárně

Pokud vám nevadí práce s těstem, hledejte práci v pekárně. Připravte se však na fyzicky náročnou práci během nočních směn. Celou dobu budete sice v pohybu, ovšem práce není tak jednotvárná, jak by se mohla na první pohled zdát.

Sezónní práce na poli

Dáváte přednost práci na čerstvém vzduchu? Budou pak pro vás ideální sezónní práce na poli či v sadech. Stačí jen obvolat větší farmy, které přes léto přijímají i desítky brigádníků. Obvykle je najímají například na sběr jahod. Připravte se však na náročnou práci.

Pracujte v pohostinství

Během letního období mnohé restaurace otevírají venkovní zahrádky, na něž přijímají nové zaměstnance. Stačí se porozhlédnout v okolí. Ve větších městech pak mají dveře stále otevřené nejrůznější rychlá občerstvení.

Prodávejte zmrzlinu

Stánkový prodej zmrzliny je u brigádníků velice populární a zvládne ho skutečně každý. Stačí mít potravinářský průkaz, který vám za pár stovek vydá praktický lékař. Obsluha stroje na mraženou pochoutku navíc není nijak náročná.

Umývání oken na čerpací stanici

K této brigádě nemusíte umět žádné speciální dovednosti, stačí jen mít smysl pro čistotu a detail. A navíc je třeba se obrnit proti nepříjemným řidičům. Nevýhodou však zůstává, že čerpadláři své brigádníky obvykle neplatí a ti jsou odkázáni na drobné, které dostanou od řidičů. Za celý den práce to však pár stovek může vynést.

Nechte se zaměstnat na stavbě

Během příznivého počasí zažívají stavaři žně, proto je každá síla navíc na stavbě vhod. Dá se zde také slušně vydělat, pokud se tedy nebojíte tvrdé práce a v některých případech i těžkých břemen.

Práce na festivalu nebo v kempu

Léto se nese ve znamení hudebních festivalů a zaplněných kempů. Jde o sice nárazovou práci, můžete si ale za relativně krátkou dobu přijít i k několika tisícovkám. Brigádu zde najdete jako obsluha stánků s občerstvením nebo při uklízení areálu.

Jděte na placenou stáž

Pokud studujete a ve svém studijním oboru se chcete rozvíjet i během prázdnin, přihlaste na se na placenou stáž. Finanční ohodnocení sice nebude tak vysoké, získáte alespoň zkušenosti a tím pádem i výhodu při hledání zaměstnání po studiích.

Pracujte v Call centru

Požadavky call center na brigádníky jsou poměrně malé. Většina call center po svých zaměstnancích nepožaduje ani formální oblečení. Stačí jen pozitivní naladění promítající se do hlasu při telefonátech. Tato práce je navíc flexibilní a poměrně slušně placená.

Mzdy se od loňska nezměnily

Hodinová mzda se oproti loňsku nemění. Hodina brigády je ohodnocena mezi 60 a 130 korunami, záleží však na regionu. V ekonomicky slabších regionech se pohybuje kolem 80 korun, zatímco v Praze od 80 korun.

Témata: Brigády

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky