Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Plat Nagyové? Na to nemáte právo!

Plat Nagyové? Na to nemáte právo!

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Úřad vlády je poslední baštou v boji proti zveřejňování odměn státních zaměstnanců. Tento boj přetrvává i v době, kdy všechny ostatní státní instituce kapitulovaly.

Nadační fond proti korupci se pokusil zjistit plat včetně odměn spolupracovnice Petra Nečase Jany Nagyové. Jenže úřad mlčí a tvrdí, že mu to zákon nepřikazuje. Zákon o svobodném přístupu k informacím se prý vztahuje jen k darům, dotacím apod. Ne však k platům veřejné správy.

Jenže podle samotného autora zákona o svobodném přístupu k informacím Oldřicha Kužílka je to překrucování reality. "Je to křečovitý pokus překroutit realitu. Samozřejmě že se při tvorbě zákona myslelo i na odměňování. Příjemci dotací byli uváděni jen jako příklad," uvedl pro lidovky.cz.

Komické na celé situaci je, že v žalobě na Karla Randáka, jenž zveřejnil plat Nagyové a je za to stíhán, stojí, že si měl podat oficiální žádost a plat by mu byl sdělen. Randák je spolupracovníkem Nadačního fondu proti korupci.

Jana Nagyová se proslavila stotisícovými odměnami od svého šéfa premiéra Nečase. Ten odměny zdůvodňoval vysokým pracovním nasazením Nagyové. Jenže podle kritiků odvádí mnoho lidí v soukromém sektoru ještě tvrdší práci, a to za mnohem menší peníze.

Témata:  politici platy / mzdy

Aktuálně se děje

16. května 2024 10:28

15. května 2024 9:22

Předpověď počasí na noc a čtvrtek 16. května

Od jihozápadu se bude do střední Evropy zvolna přesunovat oblast nízkého tlaku vzduchu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Nabíjecí stanice pro elektromobily

Tempo růstu nabíjecích stanic pro elektromobily v Česku se zvyšuje. S elektromobily ale zbytku Evropy nestačíme

V roce 2023 vzniklo 650 nových veřejných dobíjecích stanic, o 16 % více než v předchozím roce. Celkově je nyní v provozu 2 392 stanic s 4 892 nabíjecími body. Poptávka po nabíječkách díky vysokorychlostnímu nabíjení a dynamickému řízení stanic stále roste a v letošním roce se očekává další zvýšení nově instalovaných stanic. Česko s 24 239 registrovanými elektromobily i tak patří mezi země s nejnižším podílem bateriových elektrických vozidel v rámci Evropské unie.