Agentura Moody's portvrdila dobrý rating ČR, výhled je stabilní

Úvěrové hodnocení České republiky je podle světových agentur poměrně dobré a výhled je stabilní, v případě uskutečnění kvalitních reforem i pozitivní.

reklama

Agentura Moody's hodnotila úvěrový potenciál ČR a zhodnotila jej jako dobrý. Podle agentury nepostila Česko dluhová krize eurozóny, zadlužení českého státu není na přílišné úrovni, přičemž zdaleka nedosahuje průměru států eurozóny.

Moody's především zdůrazňuje to, že je nutné provést hluboké strukturální změny tak, aby byla udržitelná fiskální situace státu a to i přes nepříznivý demografický vývoj. Pokud se to podaří, může se český rating i zlepšit. To s sebou obvykle nese snížení nákladů na obsluhu státního dluhu.

V mnoha klíčových faktorech dosahuje stát lepšího poměru než mnohé, lépe hodnocené země.

Výhled je podle agentury prozatím stabilní. Další dvě vlivné agentury, Fitch a Standard & Poor's, však očekávají pozitivní budoucí vývoj.

Česká republika zaujímá na stupnici Moody's hodnocení A1 spolu například se Slovenskem. Polsko má o stupeň horší hodnocení, A2, naproti tomu Německo i Rakousko jsou hodnoceny nejlepším možným stupněm Aaa.

Ratignem rozumíme hodnocení nezávislou agenturou, která vyhodnocuje riziko nesplácení poskytnutých úvěrů ze stran jednotlivých států či firem. Je obvykle klíčovým vodítkem pro investory, kteří hledají cenné papíry s určitou mírou rizika.

Témata: Česko | moody´s

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky