Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec astronomických cen taxikářů. Co se od května mění?

Konec astronomických cen taxikářů. Co se od května mění?

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Auta, kterými jezdili například zákazníci hotelů z letiště a na letiště, budou muset být označená jako taxislužba. Jezdit budou moci maximálně za 28 korun na kilometr, určuje to novela, která začíná platit od května Jedinou výjimkou v Praze tak bude doprava na svatby a podobné akce.

Prakticky se tak ruší "smluvní přeprava", kterou využívaly hlavně hotely. Automobily, které budou firmy nabízet, budou muset být označené jako taxíky a maximálně zaplatíte jako u "normální" taxislužby 28 korun za kilometr. Na všech musí být umístěná střešní svítilna, řidiči budou skládat zkoušky z místopisu. Naopak označení černobílými pruhy povinností nebude.

Účtenky se budou nově vydávat pouze na požádání.

Jedinou výjimkou budou svatby a další hromadné akce, kdy se cena nemusí odvíjet od počtu ujetých kilometrů. Zájemci ovšem budou muset předem podepsat s firmou smlouvu, uvnitř dohody bude napsaný počet i jména lidí, kteří v autě pojedou.

Zákon zjednodušil vydávání průkazů taxikářům, budou je dostávat přímo řidiči, už ne jejich zaměstnavatelé. Dříve mohla dostat pokutu například firma a řidič mohl jít k jiné prakticky bez postihu, nově budou moci odebírat úřady i oprávnění k řízení taxíku.

Řidiči nebudou muset vést záznamy o době řízení vozidla, bezpečnostních přestávkách ani o době odpočinku. Nebudou se muset tisknout ani měsíční uzávěrky taxametru. Mezi dopravní společností a řidičem ale bude muset být pracovně-právní vztah.

Pod taxislužby spadnou i "drink servisy", tedy odvozy zákazníků jejich vlastními automobily.

Témata:  taxi

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy