Američané oškubali české obce o 800 milionů, stát jen přihlížel

Na základě dohody České republiky a USA poskytli američtí investoři tuzemským obcím prostřednictvím společnosti MUFIS úvěry za 43,2 milionu dolarů (855 milionů korun) na rozvojové projekty. Po splacení úroků putoval od našich měst zpět do USA téměř dvojnásobek, uvedl v pondělí NKÚ.

660
reklama

Municipální finanční společnost (MUFIS) vznikla v dubnu 1994 po mezivládní dohodě s cílem přispět k rozvoji českých měst a obcí. Mezi podporované projekty patřilo například zateplování domů, plynofikace nebo výstavba a rekonstrukce vodovodních sítí a kanalizací. Společnost proto dostala možnost za tímto účelem čerpat od 11 vybraných bank úvěry až do výše 100 milionů dolarů (necelé dvě miliardy korun) s tím, že záruky převzala Česká republika.

MUFIS následně financoval 122 projektů 112 obcím s průměrnou úrokovou sazbou 12 procent. Ačkoliv se tedy mělo jednat o rozvojový projekt, celá akce byla financována ryze komerčním způsobem. Do Spojených států proto české obce musely vrátit více než 85 milionů dolarů, tedy téměř dvojnásobek vypůjčených peněz. "Úvěrové podmínky se nakonec ukázaly jako natolik nevýhodné, že z české strany byla snaha splatit půjčky předčasně. Podařilo se to ve dvou případech. Poslední splátku MUFIS zaplatila 30. ledna 2012," uvádí oficiální zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu.

Státní kasa uhradila akciové společnosti MUFIS od roku 1996 do července 2012 celkem 527 milionů korun na výdajích spojených s její činností. NKÚ přitom považuje další existenci MUFIS za neopodstatněnou, protože účel, pro který byla v 90. letech založena, je nyní dávno splněn.

Témata: obce, města | NKÚ

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky