Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kuriózní pojistky frčí: Proti čemu všemu se lze pojistit?

Pojišťovny na českém trhu nabízejí nejčastěji pojištění kola v rámci pojistné smlouvy na celou domácnost. To vám samozřejmě pomůže, když vám ukradnou kolo ze sklepa, ale i v kuriózních případech, když váš bicykl zničí živelní pohroma nebo na něj spadne letadlo, uvedly pojišťovny oslovené Mediafaxem.

"Jízdní kolo je pojistné v rámci celé domácnosti, případně je možné ho pojistit jako jednotlivě specifikovanou věc. V takovém případě je bicykl pojištěn i mimo byt či dům na místech, která jsou pro kolo určena. Tedy například stojany před obchodem nebo společná kolárna," uvedl tiskový mluvčí ČSOB Pojišťovny Petr Milata. Dodal však, že aby bylo možné škodu vzniklou krádeží vyplatit, musí být prokázáno překonání překážky, tedy zpravidla zámku.

Mluvčí České pojišťovny Ivana Burianová říká, že jsou kola v rámci pojištění domácnosti chráněna proti rizikům, mezi která patří nejen krádež nebo vandalismus, ale také škody způsobené vodou vytékající z vodovodních zařízení, proti pádu stromu, zřícení skal, výbuchu, přímému zásahu blesku nebo proti lavině a mnoha dalším kuriózním případům, které by možné leckoho ani nemusely napadnout.

"V případě živelních či vodovodních pojistných událostí je přitom lhostejné, jak a zda bylo kolo zabezpečeno. Pokud bylo poškozeno nebo zničeno některým z výše uvedených nebezpečí, pojistné plnění bude vyplaceno v každém případě, " doplnila Burianová.

Pojištění je možné podle vyjádření Dagmar Koutské z oddělení komunikace Allianz pojišťovny také do zahraničí. V rámci cestovního pojištění je kolo totiž považováno za zavazadlo. "Finanční pojistný limit je v takovém případě 10 tisíc korun ať už na cestu po České republice, nebo pro cesty za hranice. Jen pozor! Kolo musí být vždy vlastní, nikoliv například z půjčovny," zdůraznila Dagmar Koutská.

Samotné sjednané pojištění domácnosti se přitom stejně jako jinde ani u Allianz nevztahuje na krádež kola například ze stojanu v kempu. Pojišťovna proto v takovýchto případech doporučuje ukládat kolo spíše do zavazadlového prostoru automobilu, který tvoří jedinou výjimku, v rámci které je možné nárok na pojištění uplatnit.

"Pokud už ke krádeži dojde, vždy je potřeba zavolat policii a je nutné, aby pachatel prokazatelně překonal překážku, tedy například odvrtal zámek, vylomil dveře. S policejním protokolem, který je dokladem o odcizení, je pak možné škodu pojišťovně nahlásit ať už po telefonu či přes internet," vysvětluje Koutská s tím, že je rovněž potřeba doložit nabývací doklady - účet, záruční list, z něhož je patrná hodnota odcizeného bicyklu.

Pojišťovny sice nevedou přesnou statistiku ročního počtu hlášených krádeží kol. Podle odhadů likvidátorů škod jednotlivých pojišťovacích ústavů se však jedná při nejmenším o stovky případů ročně.

Témata:  pojišťovny

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy