Šmucler šokoval: Bude státní bankrot

Podle moderátora a majitele nemocnic Romana Šmuclera se Česká republika bankrotu nevyhne, ba naopak se na něj musíme začít připravovat. O tom, jaký má názor na vládní reformy a co se stane v roce 2014, píše server Parlamentní listy.

reklama

Vládní reformy údajně přinesly pozitivní trend. „To, že si lidé budou doplácet, je určitě dobře. Do teď to fungovalo polokriminální formou,“ reaguje Šmucler na rozdělení zdravotnické péče na standart a nadstandard. „Pro normálního člověka, který nemá ani protekci, ani nedokáže překonat tu trapnost, že někoho uplácí, znamená, že si může legitimně zařídit péči,“ dodává. Přitom strach o to, zdá-li si budeme nadstandard zaplatit, mít nemusíme. „Jestli chci mít lepší sádru a připlatím si čtyři stovky, tak na to má prakticky každý, bez toho aby musel uplácet,“ tvrdí.

Dalším správným krokem by bylo zvětšení počtu pojišťoven. „Čím více pojišťoven, tím podle mě lépe,“ myslí si Šmucler. Podle něj se tím zvýší konkurenceschopnost a vytěží z toho především obyčejní lidé resp. pacienti. „Pro pacienty i doktory tragédie, kdyby byla jenom jedna pojišťovna,“ bojí se podnikatel. O vládních reformách a rozpočtu ČR nemá Roman Šmucler až tak pozitivní mínění. Pomalu ale jistě prý směřujeme k bankrotu a měli by jsme se na to řádně připravit například dobrou investicí. „Žádné reformy nemáme. Všechny strany se domluvily, že skončíme v bankrotu,“ vysvětluje. Jestliže utratíte víc než vyděláte je podle Šmuclera nemožné mít vyrovnaný rozpočet. Ke státnímu bankrotu údajně dojde v roce 2014, v době, kdy už nikdo z těch, co vládnou nebude.

„Začnou se tisknout peníze. Kdo si dnes koupí něco za sto tisíc, tak má šanci, že to třeba za pět let prodá za dvě stě tisíc“ popisuje. Sám Šmucler blížící bankrot pociťuje na vlastní kůži. Zájem o jeho nemocnice se prý každým dnem zvyšuje. Mnohdy se prý jedná i o lidi, kteří ve zdravotnictví vidí určitý zdroj výdělku, přitom tomu vůbec nerozumí.

Fondy v žádném případě!

„Určitě bych si neplatil nějaké penzijní fondy, protože na nich nic nezbude,“ radí Šmucler. Obecně se ale zdá, že na krizi si Češi nejspíš vydělají. „Český národ je docela bystrý,“ myslí si. Smutné je však to, že mnozí berou stát jako erár, který je potřeba okrást, míní moderátor.

Témata: ekonomika | bankrot

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky