Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ceny potravin opět raketově vzrostou. Až o 30%!

Ceny potravin opět raketově vzrostou. Až o 30%!

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Až o třicet procent by mohla stoupnout cena některých potravin kvůli mrazivému jaru. Zemědělci stále nevyrazili do polí a ve skluzu jsou se setím obilí nebo sázením brambor.

Statisícové škody mají také zahradnictví, kde vyhazují na kompost jarní rostliny i zeleninu. Nikdo o ně totiž nemá zájem.

"Potřebovali bychom, aby v noci nemrzlo, teploty nad deset stupňů. To pole aby rozmrzlo a mohli bychom připravovat a set," sdělil své přání soukromý zemědělec David Smetana televizi Nova.

Podle pranostik by se brambory měly sázet na Josefa, což je 19. března. Ale ani po dvou týdnech nejsou na polích ideální podmínky.

Statisícové ztráty ovšem mají i zahradnictví. Například u Stanislava Kopřivy v Dubanech na Pardubicku končí petrklíče v kontejneru. Nikdo o ně nemá zájem.

"Ty primulky, to je rostlina, která má svůj čas. Jsou nakvetlé, to půjde k likvidaci, jestli je chcete počítat, tak jich je 8 až 10 tisíc," stěžuje si majitel zahradnictví Stanislav Kopřiva.

Zdražila mouka i bydlení. Rekord drží brambory, za ty platíme o půlku více než loni!

A do neprodejné výšky dorůstá i zelenina vhodná k sadbě. Nikdo ji nekupuje a podnikatel jí topí, aby nezmrzla.

"Brambory nemusí tolik narůst, bude kratší vegetační doba," dodává zemědělec.

A některé potraviny tak můžou výrazně zdražit, třeba zelenina nebo právě brambory, které budeme muset dovážet.

"Ta situace je natolik výjimečná, že se může stát, že to bude o dvacet třicet procent dražší," připomíná prezident Agrární komory Jan Veleba.

Témata:  potraviny zdražování

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.