Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

RWE prodala plynovody v Česku. Jde o dobrý tah?

RWE prodala plynovody v Česku. Jde o dobrý tah?

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Německý energetický koncern RWE ve čtvrtek oznámil, že prodává konsorciu pojišťovny Alianz a Borealis Infrastructure společnost NET4GAS, která provozuje českou plynovodní síť. Uvedla to mluvčí RWE Annett Urbaczka.

„Dnes podpisem smlouvy s konsorciem Allianz a Borealis Infrastructure stvrdila RWE prodej svého stoprocentního podílu v českém nezávislém přepravci plynu NET4GAS," řekla mluvčí. Podle kontraktu konsorcium nabude akcie společnosti v hodnotě téměř 1,6 miliardy euro. Celá transakce má být dokončena ve druhém pololetí letošního roku.

„S prodejem do rukou Allianz a Borealis Infrastructure se nám pro NET4GAS podařilo najít velmi spolehlivého dlouhodobého investora. Jsme přesvědčeni, že kupující konsorcium je nejlepší volbou pro další rozvoj společnosti v zájmu všech zúčastněných stran," prohlásil předseda představenstva RWE AG Peter Terium. „Prodej NET4GAS je dalším milníkem našeho divestičního programu, který upevní naši kapitálovou základnu a finanční sílu," dodal Terium.

NET4GAS je držitelem výhradní licence pro přepravu plynu (TSO) v České republice. Společnost provozuje více než 3600 km plynovodů a v rámci této sítě zajišťuje vnitrostátní přepravu a mezinárodní tranzit plynu.

Témata:  RWE

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:22

30. dubna 2024 16:34

Do důchodu později. Vláda schválila postupné zvyšování věku odchodu do penze

Premiér Petr Fiala oznámil, že vláda schválila návrh zákona obsahující reformu penzí. Tato reforma má za cíl udržet schodek rozpočtu na úrovni jednoho procenta HDP.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy