Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Finanční úřady praskají ve švech. Pozor na pokuty za pozdní daňové přiznání

Finanční úřady praskají ve švech. Pozor na pokuty za pozdní daňové přiznání

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Po velikonočních svátcích vyprší lhůta pro odevzdání daňového přiznání z daně z příjmu fyzických osob. Denně přinesou lidé na finanční úřady téměř sto tisíc přiznání a předpokládáme, že jich do 2. dubna dodají ještě dalších 500 tisíc, řekla mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Homolová.

"Celkově by podle našich odhadů na přepážkách úřadů mělo skončit letos asi 1,96 milionu přiznání. Do konce první lhůty jich lidé odevzdají asi 1,3 milionu, zbytek využije prodloužené lhůty do 1. července," doplnila Homolová s tím, že v takovém případě se musí využít služeb daňového poradce.

V případě, že poplatník podá daňové přiznání po zákonné lhůtě a se zpožděním delším než pět pracovních dnů, finanční úřad automaticky ze zákona přistupuje k výpočtu pokuty. Pokud ale vypočtená pokuta nedosáhne výše 200 korun, úřad ji nepředepíše a neplatí se.

Stejně jako každý rok Finanční správa rozšířila v souvislosti s daňovými přiznáními úřední hodiny na finančních úřadech. Všechny finanční úřady a jejich územní pracoviště jsou otevřené od 25. března do 2. dubna v pracovních dnech od 8:00 do 18:00 hodin. V sobotu 30. března pak budou od 8:00 do 12:00 hodin přebírat daňová přiznání všechny finanční úřady ve svých sídlech a ta územní pracoviště, která se nachází v bývalých okresních městech. Homolová upozornila, že od čtvrtečního dopoledne budou zveřejněné všechny adresy finančních úřadů a územních pracovišť, kde lze podat daňové přiznání v sobotu, na webových stránkách finanční správy

Vedle toho úřady vybírají daňová přiznání i mimo své obvyklé úřadovny, v některých obcích. Seznam obcí, termíny i přesné adresy míst jsou na internetových stránkách Finanční správy.

Témata:  daně finanční úřad

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy