Děsivé zjištění: Srovnání nákupu v Česku a Německu

Už se těšíte, až budete o Velikonocích mlsat sladké? Možná byste měli zvážit, zda nevyrazíte pro čokoládové zajíčky a vajíčka do Německa. Většina sladkostí vás totiž za hranicemi vyjde levněji než u nás.

660
reklama

Zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk ve svém dalším díle oblíbeného pořadu "Peklo na talíři" se vydal na nákup do českých a německých supermarketů, aby porovnal, na kolik vyjde velikonoční nákup v Česku a Německu. A co ze srovnání velikonočních zajíčků, vajíček a dalších pochutin vyšlo? To, že většina je levnější za hranicemi.

Roman Vaněk se vydal do Lidlu, Penny Marketu a Kauflandu do Ústí nad Labem, jeho kolega Zdeněk Marcín se vydal do 40 kilometrů vzdáleného německého městečka Pirna. Jediný pamlsek, který vyšel v Česku levněji, je pouze balení čokoládové "rodinky" velikonočních zajíčků. Ta v českém Kauflandu vyjde na 27,90 korun, v Německu na 32,30 korun.

Zarážející je, že většinu čokoládových pamlsků české supermarkety nabízejí ještě ve slevě, i přesto vyjdou dráž. "Stejné obchodní řetězce, stejní výrobci, vzdálenost mezi jednotlivými obchody je jedna hranice a čtyřicet kilometrů. Ať mi nikdo nevysvětluje, že za takto markantní rozdíly v ceně může doprava nebo náklady na dopravu. Myslím si, že jde jen o vychcánkovství a politiku obchodních řetězců," zakončuje svůj pořad "Peklo na talíři" Roman Vaněk.

Mnozí mohou namítnout, že vše dělá rozdílná výše daně z přidané hodnoty, která je v Německu u potravin 7 procent a v Česku 15 procent. Na druhou stranu ale Němci pobírají daleko vyšší platy. Zatímco průměrná mzda Čechů je 24 626 korun, Němci průměrně berou 91 600 korun.

Témata: obchody | Velikonoce

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky