Sociálka bije na poplach: Podnikatelé dluží miliony, odskáčou to zaměstnanci

Největší dlužníci, kteří neplatí za své zaměstnance sociální pojištění, jsou z Prahy. České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ) dluží 16 milionů korun. Následují je firmy ze Středočeského kraje, které dluží téměř šest milionů korun.

660
reklama

Nejpoctivější podnikatelé jsou v Libereckém kraji, kde dluží pouze 900 tisíc korun, a v kraji Vysočina. Tam se dlužná částka a pokuty přehouply lehce přes jeden milion korun.

Česká správa sociálního zabezpečení provedla více než 115 tisíc kontrol a zjistila, že čeští podnikatelé dluží na pojistném více než čtyřicet milionů korun. Penále za dlužné částky se vyšplhalo na dalších devět milionů korun.

Problémy s nedostatky v odvodech na sociální pojištění působí komplikace zejména lidem, kteří se chystají do penze. Pro ně je důležité, aby měli pro přiznání všech druhů důchodů v evidenci ČSSZ doklady. "Právě kompletní evidence se správnými údaji sehraje roli v rychlosti vyřízení žádosti o důchod," upozorňuje správa.

Zaměstnavatelé nejčastěji špatně posuzují účast na pojištění., nesprávně stanoví den vzniku účasti, popřípadě zaměstnance vůbec nepřihlásí.

"Také opožděně oznamují datum nástupu zaměstnance do zaměstnání, popřípadě datum ukončení pracovního poměru. Zaměstnavatelé také nesprávně vykazují dny dočasné pracovní neschopnosti zaměstnanců," informuje správa.

Témata: podnikatelé | dluhy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky