Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Děsivé účty za elektřinu: Žárovky a ledničky vás stojí majlant! Jak ušetřit?

Děsivé účty za elektřinu: Žárovky a ledničky vás stojí majlant! Jak ušetřit?

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Protočí se vám panenky pokaždé, když otevřete vyúčtování za elektřinu? Hledáte, kde byste mohli ušetřit? Poradíme vám! V první řadě je nutné si uvědomit, že nejvíc elektřiny prožere topení. Server penize.cz připomíná, že v některých domácnostech vytápění tvoří až 80 procent veškerých nákladů za rok.

Pokud ovšem nechcete vyloženě mrznout, můžete začít šetřit jinde. Třeba u obyčejných žárovek. A nejde jen o důsledné zhasínání po opuštění pokoje.

Úplně stačí vyměnit staré žárovky, které svítí jak reflektor za ty úsporné s nižším výkonem. Klasické kulaté žárovky totiž kolem 90 procent spotřebované elektřiny vyzařují jako teplo, jen desetinu odběru opravdu prosvítí.

Velkými energetickými žrouty jsou také spotřebiče. Pokud máte doma třeba velký mrazák, v němž po většinu roku mrazíte jen vzduch, vyhazujete peníze.

Hodně "žerou" především starší spotřebiče, hlavně ty nad deset letvěku. Sice můžou být pořád funkční a kupovat novou lednici vám přijde jako plýtvání. Jenže je třeba si uvědomit, že nové mrazničky mají třeba poloviční spotřebu a investované peníze se tak brzy vrátí.

Pokud si nejste jistí, jestli vám účty nejvíc bobtnají kvůli televizi, pračce nebo právě lednici, nezoufejte. Spotřeba a s ní náklady dokáže změřit wattmetr. Ten se dá buď koupit (stojí do 1500 korun) nebo půjčit v různých energetických poradnách nebo přímu u prodejců elektřiny.

Při nákupu úspornějších spotřebičů si pak pořádně prohlédněte energetický štítek a hledejte označení A+, A++ nebo A+++. Pod tím se skrývají přístroje, které elektřiny ze sítě vysají nejméně.

Nezapomínejte také úplně vypínat například televizi nebo počítač. Tyhle přístroje totiž i v pohotovostním režimu dále spotřebovávají proud a za rok mohou v součtu zvednout úcty třeba i o tisícovku.

Spotřeba výrazně zvedá například i led na stěnách mrazáku, vaření bez pokličky nebo praní prádla v pračce, která je narvaná k prasknutí. Nemluvě o mytí nádobí pod tekoucí vodou, které kromě elektřiny zvedá i účty za vodu.

Témata:  energetika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy