Trh práce kolabuje. Na krizi se musí připravit hlavně Morava, varují experti

Zaměstnavatelé se nechystají ani v nadcházejících třech měsících zvyšovat své náborové aktivity. Jedinou výjimkou kde se připravují na zvýšení počtu zaměstnanců, je Praha. Čechy stagnují a na Moravě se bude podle úterních zjištění průzkumu Man Power dále propouštět.

660
reklama

"Zaměstnavatelé v České republice očekávají pro druhé čtvrtletí 2013 opatrné náborové prostředí. Pouze pět procent z dotazovaných počítá s nárůstem počtu pracovních sil, stejný počet dotazovaných má v plánu propouštět a drtivá většina, 90 procent zaměstnavatelů, nepředpokládá v následujících měsících žádné změny," uvedla závěrečná zpráva šetření Man Power Index.

Z pohledu jednotlivých odvětví pracovního trhu předpovídají nejsilnější náborové aktivity obory Výroba a rozvod elektřiny, plynu a vody a oddíl Ubytování a stravování. Naopak propouštět své zaměstnance budou muset nejčastěji zaměstnavatelé z odvětví Doprava, skladování a logistika.

Přijímat nové pracovní síly se dále chystají v segmentu Finance, pojištění, nemovitosti a další služby podnikům, ve státní správě, zdravotnictví, vzdělání a v kultuře, ale také firmy pracující v zemědělství a lesnictví.

Proti tomu negativní vývoj mohou nadále očekávat i zaměstnanci ve stavebnictví a ve velkoobchodu a maloobchodu nebo zaměstnanci ve zpracovatelském průmyslu. Stagnace se dočká oddíl zabývající se těžbou nerostných surovin.

V rámci průzkumu indexu trhu práce pro druhé čtvrtletí 2013 odpovídalo na otázku: „Jak očekáváte, že se změní celkový počet zaměstnanců ve vaší společnosti v následujícím čtvrtletí do konce června 2013 v porovnání s aktuální čtvrtletním?" celkem 752 český zaměstnavatelů.

Témata: práce | nezaměstnanost

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky