Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mzdy v Česku reálně klesají! Bankéři si ale dál vyplácejí bonusy

Mzdy v Česku reálně klesají! Bankéři si ale dál vyplácejí bonusy

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Během loňského roku vzrostla průměrná mzda v České republice o 661 korun na 25 101 korun (+2,7 procenta). Na průměrný plat však nedosáhne zdaleka ani polovina pracujících, pokud se tedy podíváme na medián mezd, čili hodnotu uprostřed mzdového rozdělení, dostaneme 22 446 korun, uvedl v pondělí ČSÚ.

Statistici zároveň upozorňují, že i když průměrné platy vzrostly o zmíněná 2,7 procenta, jsme na tom prakticky hůře než před rokem. Pokud se totiž podíváme na vývoj inflace, tedy na tempo růstu spotřebitelských cen, zjistíme, že loni činilo 3,3 procenta. Z toho vyplývá, že ceny v obchodech rostly rychleji, než jakým tempem zvedali zaměstnavatelé platy svým pracovníkům.

Částku navíc podle vyjádření Českého statistického úřadu zvýšily především odměny vedoucích manažerů, které se rozdávají na konci roku. "Přestože se rozdávání odměn většinou konalo zpravidla v prvních měsících nového roku, změna daňové legislativy směrem k narovnání degresivního zdanění u nejvyšších příjmů vedla podniky k tomu, aby využily na konci loňského roku příležitost a v předstihu vyplatily svým manažerům mimořádné odměny," říká analýza Dalibora Holého z Českého statistického úřadu.

Nejvíce odměn si rozdali pracovníci zejména v odvětví peněžnictví a pojišťovnictví. Tam narostly v posledních třech měsících platy o 24,1 procenta. "Druhý největší skok pak na konci roku panoval v odvětví rozvodu elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu," doplnil analytik. Většinu roku průměrná mzda v tomto odvětví klesala, ale na jeho konci zázračně vyskočila o 13,1 procenta.

V samotném čtvrtém kvartálu činila průměrná hrubá měsíční nominální mzda na 27 170 korun, což je o 964 korun (+3,7 procenta) více než ve stejném období roku 2011. Spotřebitelské ceny se zvýšily za uvedené období o 2,8 procenta, reálně se tak mzda zvýšila o 0,9 procenta. Objem mezd vzrostl o 2,6 procenta, počet zaměstnanců však o 1,1 procenta poklesl.

Ke zpomalování mzdového růstu docházelo v odvětvích s dominancí státu. Platy ve zdravotní a sociální péči, vzdělávání a ve veřejné správě nerostly tak "optimálně" jako v jiných odvětvích. Medián mezd u mužů činil 24 577 korun, u žen byl 20 035 korun.

Témata:  mzdy

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.