Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mají se lépe Češi nebo Slováci? Velké srovnání platů

Mají se lépe Češi nebo Slováci? Velké srovnání platů

Foto: Pixmac

Slováci berou na výplatách průměrně o čtyři tisíce méně než Češi. Na konci loňského roku ovšem sousední ekonomika poskočila do příznivějších čísel. Čeká nadějná budoucnost i Českou republiku?

Česká republika se plácá v nejdelší recesi od roku 1997, ekonomiku se nedaří nakopnout a nezaměstnanost pořád stoupá. Loňský hrubý domácí produkt spadl meziročně o 1,1 procenta. Spotřebitelské ceny neustále rostou a mzdy je nestíhají dohánět. Přestože průměrná mzda roste, její reálná hodnota klesá. Za stejné peníze si nakoupíme méně věcí.

Průměrné mzdy na Slovensku jsou pořád nižší než ty v České republice. Ve třetím kvartále loňského roku si Češi průměrně vydělali 24 514 korun, obyvatelé sousední země si odnášeli 20 070,4 korun. Na Slovensku poskočila výše výdělku meziročně o dvě procenta, ale inflace způsobila, že reálné hodnota mzdy o 1,6 procenta propadla. V České republice peníze na výplatnicích narostly o 1,4 procenta, ale situace byla stejná – vyšší spotřebitelské ceny ohlodaly jejich hodnotu o 1,8 procenta.

Od roku 2009 se průměrná slovenská mzda pohnula o 1561,6 korun směrem nahoru, ta česká za stejnou dobu urazila cestu vyjádřenou hodnotou 824 korun. Inflace v České republice se od roku 2009 kontinuálně prohlubovala z číslice 1 na loňských 3,3 procenta. V příštím roce očekává ministerstvo financí její pokles o 1,2 procenta, takže by peníze měly mít větší kupní sílu. Na Slovensku se v roce 2012 pohybovali na čísle 0,9 procenta, za loňský rok pak vykázali inflaci ve výši 3,6 procenta.

Ovšem vývoj za poslední čtvrtletí roku 2012 dává naději na optimismus. Mzda poskočila o dva tisíce korun a pokles reálné hodnoty peněz se podařilo utlumit z 1,6 na 0,3 procenta. Za Českou republiku nejsou zatím čísla za závěrečný kvartál k dispozici, statistický úřad je zveřejní 11. března.

Na Slovensku si na sklonku loňského roku nejvíce polepšili pracovníci ve finančních a pojišťovacích službách, v IT a PR odvětvích. Nejnižší platy si odnášeli zaměstnanci ubytovacích a stravovacích zařízení, stavebnictví a polnohospodářství.

Kromě finančníků a pojišťovacích agentů si nejvíce polepšili ve zdravotnictví a sociální pomoci. Nejstrmější propad naopak zakusily odvětví obchodu s nemovitostmi a administrativní služby.

Podobně to vypadá i v tuzemsku: největší peníze si odnášejí v sektoru financí a pojištění, nejhůře jsou na tom zaměstnanci v lesnictví, rybářství a pohostinství, ovšem – jak už bylo řečeno – Český statistický úřad ještě nezveřejnil poslední čísla loňského roku.

Témata:  Česko ekonomika Slovensko

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy