Známe návod, jak neplatit tisíce sdružení OSA

Pirátská strana radí majitelům restaurací a čajoven, jak vypakovat ze své provozovny sdružení OSA. To bojuje s nelegální reprodukcí hudby. Jenže také na tom slušně vydělává.

660
reklama

Ochranný svaz autorský je sdružení, které vybírá peníze za reprodukovanou hudbu. Svou činnost má posvěcenou ministerstvem kultury. Každý majitel provozovny, který v ní pouští hudbu, musí platit a to nemalé částky. Problém je, že OSA zastupuje i ty hudebníky, kteří o to nestojí.

Česká pirátská strana teď dává návod, jak se vyhnout placení tomuto sdružení a ušetřit tak tisíce korun.

Majitel provozovny může přejít k mnohem levnější konkurenci. Tou jsou internetová rádia hrající díla těch autorů, které nezastupuje OSA. Komerční rádio vyjde na 1 400 korun ročně, OSA pak podle Pirátů stojí skoro šest tisíc korun.

Pak je tu ještě jedna možnost a ta je zdarma. Stačí hrát svobodnou hudbu. "Druhou alternativou, jež umožňuje úplné oproštění od všech poplatků, je svobodná hudba neboli hudba, jejíž autoři souhlasí s její produkcí bez jakýchkoli licenčních omezení a kterou si provozovatelé mohou stáhnout, nebo využít služeb rádií hrajících pouze svobodnou hudbu. V obou případech není třeba platit žádný poplatek," radí piráti.

Na svém webu pak strana nabízí ke stažení takovouto hudbu. Když přijde kontrolor z OSA do provozovny, stačí mu předat oznámení, že žádnou hudbu spojenou s OSA nehrajete.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky