Česká ekonomika se dál rychle propadá. A zlepšení v nedohlednu!

Hrubý domácí produkt České republiky zakončil rok 2012 na nelichotivé úrovni -1,1 procenta. Během posledního loňského čtvrtletí klesl meziročně o 1,7 procenta a mezikvartálně o 0,2 procenta, čímž se naplnily obavy analytiků z pokračující krize, informoval ve čtvrtek Český statistický úřad (ČSÚ).

reklama

Na záporných výsledcích tuzemského hospodářství se podle ČSÚ odrazil také špatný stav českého stavebnictví, které se vlivem nedostatku zakázek potácí pod nulou již od roku 2008. "K poklesu v uplynulém čtvrtletí navíc výrazně přispěl i zpracovatelský průmysl a v jeho rámci především výroba dopravních prostředků. Horší výsledky než v posledním čtvrtletí roku 2011 zaznamenala i odvětví zemědělství a podnikatelských služeb," uvádí oficiální zpráva ČSÚ.

Pokračující pokles české ekonomiky je podle řídícího partnera PwC ČR Jiřího Mosera rovněž odrazem oslabení, s nímž se potýkají zejména největší české exportní trhy v čele s Německem.

Na poptávkové straně ekonomiky se na vývoji podílely především domácnosti, jejichž výdaje ve stálých cenách klesly o více než tři procenta.

Proti tomu pozitivní vliv měl na vývoj české ekonomiky nárůst spotřební daně z tabákových výrobků zapříčiněný předzásobením souvisejícím se zvýšením daňové sazby v roce 2013. Kladných hodnot dosáhl rovněž zahraniční obchod ČR, ani jeho rekordní bilance však nedokázala celkové nepříznivé výsledky zvrátit.

"Pro letošní rok očekáváme stagnaci jak evropské, tak potažmo i české ekonomiky. Zatímco první pololetí by mělo být ještě v červených číslech, v závěru roku již očekáváme známky oživení. To by se mělo výrazněji projevit v následujících letech," odhadl Moser. Dodal, že podle průzkumu PwC mezi generálními řediteli významných českých firem uvedlo až 90 procent dotazovaných, že očekávají růst své firmy do tří let, zatímco s letošním oživením počítá každý druhý.

Témata: Česko | ekonomika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky