Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úřady práce dávají milionové sankce měsíčně. Kde se porušují předpisy?

Úřady práce dávají milionové sankce měsíčně. Kde se porušují předpisy?

Foto: ČNB

Státní úřad inspekce práce provedl v lednu u zaměstnavatelů 2771 kontrol. Za porušení předpisů navrhly oblastní inspektoráty práce pokuty ve výši 31,413 milionu korun, v pondělí o tom informovala Ivona Foltisová z kancelář generálního inspektora.

"Nejvíce z celkové částky zaplatili podnikatelé, kteří někoho nelegálně zaměstnali," upřesnila Foltisová. V lednu úřad kontroloval přes tisíc podnětů, kdy se potenciálně porušovaly podmínky bezpečnosti práce. "Počet podnětů, kdy nás někdo upozorní na porušování podmínek bezpečnosti práce, má již několik let stoupající tendenci a předpokládáme, že stejný trend bude pokračovat i v roce 2013," doplnila mluvčí.

Inspekce v lednu řešila 4330 pracovních úrazů. V devíti případech zaměstnanec úraz nepřežil. Do kategorie závažných pracovních úrazů s hospitalizací delší než pět dnů se dostalo 135 zaměstnanců.

"V letošním roce se chceme zaměřit zejména na prevenci před úrazy způsobenými elektrickým proudem. Nehodové události u elektrických zařízení o vyšším výkonu a napěťové úrovně jsou často spojené se závažnými následky a uživatelé k nim již téměř ztrácejí potřebný respekt," řekl na závěr Foltisová.

Témata:  Úřad práce pokuty

Aktuálně se děje

16. května 2024 10:28

14. května 2024 20:16

Biden zavedl: Vyšší cla na zboží z Číny. Peking oznamuje odvetu

V úterý americký prezident Joe Biden oznámil, že cla na čínský export budou dramaticky zvýšena. Nové předpisy se budou mimo jiné týkat elektromobilů, baterií, polovodičů a oceli. Peking oznámil, že v této věci podnikne rozhodné kroky.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy

Nabíjecí stanice pro elektromobily

Tempo růstu nabíjecích stanic pro elektromobily v Česku se zvyšuje. S elektromobily ale zbytku Evropy nestačíme

V roce 2023 vzniklo 650 nových veřejných dobíjecích stanic, o 16 % více než v předchozím roce. Celkově je nyní v provozu 2 392 stanic s 4 892 nabíjecími body. Poptávka po nabíječkách díky vysokorychlostnímu nabíjení a dynamickému řízení stanic stále roste a v letošním roce se očekává další zvýšení nově instalovaných stanic. Česko s 24 239 registrovanými elektromobily i tak patří mezi země s nejnižším podílem bateriových elektrických vozidel v rámci Evropské unie.