Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kalouskovo DPH ničí české firmy

Kalouskovo DPH ničí české firmy

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Ve srovnání s posledním měsícem loňského roku vzrostl lednový počet podaných insolvenčních návrhů o 1,46 procenta na 2702 případů. Proti stejnému měsíci 2012 se jejich počet zvýšil téměř o 19 procent, informovala v pondělí společnost Creditreform.

Během sledovaného období se týkalo 524 insolvencí právnických osob a podnikatelů, 306 nepodnikajících živnostníků a 1872 u nepodnikatelů.

Nejvýznamnější firma z hlediska svého obratu, která se dostala v lednu do insolvence, byla společnost Solar Center podnikající hlavně v oblasti výstavby solárních elektráren. Ta podala žádost o zahájení insolvenčního řízení sama na sebe z důvodu předlužení.

"Ani pro rok 2013 neočekáváme poklesy počtu insolvenčních návrhů. Výraznou měrou k tomu přispívá nižší spotřebitelská poptávka daná zvýšením DPH a pesimistickými prognózami ekonomického vývoje pro rok 2013," odhadla za společnost Creditreform Miloslava Osvaldová.

S ohledem na vysoké zadlužení zejména nízkopříjmových skupin spotřebitelů budou mít podle jejích slov restriktivní vládní opatření dopad i do počtu osobních bankrotů v nadcházejícím období. "U insolvenčních návrhů na firmy očekáváme mírný růst v průběhu celého roku 2013. U bankrotů se bude zvyšovat zejména podíl malých a středních firem," doplnila.

Možným způsobem řešení úpadku firem je konkurz nebo reorganizace.

Témata:  bankrot firmy DPH

Aktuálně se děje

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy