Kalouskovo DPH ničí české firmy

Ve srovnání s posledním měsícem loňského roku vzrostl lednový počet podaných insolvenčních návrhů o 1,46 procenta na 2702 případů. Proti stejnému měsíci 2012 se jejich počet zvýšil téměř o 19 procent, informovala v pondělí společnost Creditreform.

660
reklama

Během sledovaného období se týkalo 524 insolvencí právnických osob a podnikatelů, 306 nepodnikajících živnostníků a 1872 u nepodnikatelů.

Nejvýznamnější firma z hlediska svého obratu, která se dostala v lednu do insolvence, byla společnost Solar Center podnikající hlavně v oblasti výstavby solárních elektráren. Ta podala žádost o zahájení insolvenčního řízení sama na sebe z důvodu předlužení.

"Ani pro rok 2013 neočekáváme poklesy počtu insolvenčních návrhů. Výraznou měrou k tomu přispívá nižší spotřebitelská poptávka daná zvýšením DPH a pesimistickými prognózami ekonomického vývoje pro rok 2013," odhadla za společnost Creditreform Miloslava Osvaldová.

S ohledem na vysoké zadlužení zejména nízkopříjmových skupin spotřebitelů budou mít podle jejích slov restriktivní vládní opatření dopad i do počtu osobních bankrotů v nadcházejícím období. "U insolvenčních návrhů na firmy očekáváme mírný růst v průběhu celého roku 2013. U bankrotů se bude zvyšovat zejména podíl malých a středních firem," doplnila.

Možným způsobem řešení úpadku firem je konkurz nebo reorganizace.

Témata: bankrot | firmy | dph

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky