Kalouskův úřad schytal pokutu. Za Vondrovu "zlodějinu"

Jeden dostal pokutu a neví o ní, druhý podal proti rozhodnutí rozklad, o kterém zase netuší nic první. Příběh jako z Kocourkova se odehrál v pondělí mezi ministerstvem financí a Úřadem na ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) kvůli sankci za zveřejněné informace v kauze ProMoPro.

reklama

"O žádné pokutě zatím nevím. Dejte mi čas, abych to zjistil," řekl agentuře Mediafax v 13.30 zástupce tiskového mluvčího ministerstva financí Jakub Haas. "My jsme to posílali datovou schránkou, takže by to měli mít," dušovala se Mediafaxu tisková mluvčí ÚOOÚ Hana Štěpánková. Rozhodnutí o pokutě má podle ní páteční datum a ministerstvo má na zaplacení 80tisícové sankce lhůtu 30 dní.
 
V komunikaci mezi ÚOOÚ a rezortem financí jsou ale i další nejasnosti. Štěpánková uvedla, že jí ministerstvo informovalo o tom, že ještě v úterý 26. července mělo podat proti verdiktu úřadu rozklad. Ten o pochybení rezortu Miroslava Kalouska (TOP 09) rozhodl už na začátku června. Ministerstvo tehdy uvedlo, že případnou pokutu je připravené zaplatit.
 
"S rozhodnutím úřadu se neztotožňujeme, ale akceptujeme to. Ze stránek ministerstva jsme veškeré dokumenty i záznam tiskové konference odstranili," prohlásil v červnu mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.
 
"Brali jsme prohlášení pana (Jaroslava) Veselého, ředitele společnosti ProMoPro, jako veřejnou výzvu ke zveřejnění všech informací a zároveň jako souhlas se zveřejněním osobních údajů. Překvapilo nás proto, když si na náš postup stěžoval," vysvětlil mluvčí ministerstva financí, proč údaje rezort na internetu uveřejnil.
 
Rezort financí 17. února informoval na tiskové konferenci o pohybu na bankovních účtech majitelů firmy ProMoPro. Ti tvrdí, že to bylo bez jejich souhlasu a ÚOOÚ jim dal zapravdu. Ministerstvo tam muselo ze svého webu odstranit i záznam konferenci, který mělo na svém webu.

V kauze ProMoPro se jedná o předražené zakázky, které společnost získala bez výběrového řízení během českého předsednictví Evropské unii. Kvůli působení tehdejšího vicepremiéra pro evropské záležitosti Alexandra Vondry (ODS) chtějí koaliční Věci veřejné jeho odchod z vlády, Vondrův podíl má příští týden řešit i mimořádná schůze poslanců svolaná na žádost opozice.
 
Ministerstvo financí zpochybnilo vyplacení asi 240 milionů korun z celkových 525 milionů korun, které firma ProMoPro od úřadu vlády získala. Z toho asi 135 milionů korun skončilo v Rakousku na účtu firmy Deeside Service Solutions, dalších 44,8 milionu korun na soukromých účtech majitelů společnosti ProMoPro manželů Veselých a 61 milionů byl předloňský zisk ProMoPra.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky