Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

RegioJet chce expandovat. Přijdou České dráhy o další rychlíky?

RegioJet chce expandovat. Přijdou České dráhy o další rychlíky?

Foto: Student Agency

Antimonopolní úřad zamítl stížnost Českých drah proti tendru na provozování železniční dopravy mezi Ostravou a Olomoucí. Rozhodnutí zatím není pravomocné, České dráhy mohou proti němu podat rozklad, informoval v pondělí Mediafax předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj.

"Společnost České dráhy napadla svým návrhem postup objednatele při zveřejňování nabídkového řízení i celou řadu podmínek tohoto řízení, především z důvodů údajné diskriminace celostátního železničního dopravce. Žádný z argumentů však úřad neshledal oprávněným," uvedl Rafaj.

"České dráhy s verdiktem ÚOHS nesouhlasí, využijí svého práva a proti rozhodnutí se odvolají," avizoval mluvčí Českých drah Radek Joklík.

Úřad dříve zakázal ministerstvu dopravy, které tendr zadávalo, uzavřít smlouvu s případným vítězem soutěže na provoz rychlíků na trati Ostrava – Opava – Krnov – Olomouc, ve které jsou přihlášené firmy Regiojet a Arriva. Podnět k ÚOHS podaly České dráhy (ČD), kterým se podmínky soutěže zdály diskriminační.

"Rozhodnutí ÚOHS rozhodně vítáme," říká mluvčí RegioJet Aleš Ondrůj, který upozorňuje, že jde o první výběrové řízení na rychlíky a jeho průběh i výsledek je klíčový pro budoucí soutěže. "Během následujících sedmi let skončí smlouva s Českými dráhami a veškerá regionální i státem objednávaná rychlíková doprava v České republice musí být vysoutěžena," poznamenal s tím, že čím dříve se tendry dostanou do standardních kolejí, tím více bude času na přípravu a realizaci soutěží.

Do konce roku 2014 budou na trati provozovat rychlíky ČD, od té doby by mohl na trase jezdit jiný dopravce. V budoucnosti chce ministerstvo v rámci liberalizace dálkové železniční dopravy nabízet i další rychlíkové linky.

Témata:  české dráhy Regiojet

Aktuálně se děje

16. května 2024 10:28

15. května 2024 9:12

Bidenova obchodní válka s Čínou je bouří ve sklenici vody. Světové akcie včera pokořily historický rekord

Ukazatel výkonu všech akciových trhů ve světě – MSCI All Country World Index – včera pokořil svůj historický rekord. Prodloužil přitom sérii růstových dní, takže ta je nyní nejdelší od letošního ledna. Přitom americká administrativa prezidenta Joea Bidena se uchýlila ke svému dosud nejzásadnějšímu navýšení cel na dovoz do USA z Číny, jímž navázala na obdobné, ovšem razantnější kroky předchozí administrativy Donalda Trumpa. 

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy

Nabíjecí stanice pro elektromobily

Tempo růstu nabíjecích stanic pro elektromobily v Česku se zvyšuje. S elektromobily ale zbytku Evropy nestačíme

V roce 2023 vzniklo 650 nových veřejných dobíjecích stanic, o 16 % více než v předchozím roce. Celkově je nyní v provozu 2 392 stanic s 4 892 nabíjecími body. Poptávka po nabíječkách díky vysokorychlostnímu nabíjení a dynamickému řízení stanic stále roste a v letošním roce se očekává další zvýšení nově instalovaných stanic. Česko s 24 239 registrovanými elektromobily i tak patří mezi země s nejnižším podílem bateriových elektrických vozidel v rámci Evropské unie.