Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obchod pro chudé? Suchý chléb za 5 Kč, mléko za 10 Kč

Obchod pro chudé? Suchý chléb za 5 Kč, mléko za 10 Kč

Foto: Pixmac

Současná ekonomická situace je čím dál horší a proto není divu, že se můžeme brzy dočkat tzv. sítě obchodů pro chudé. O co se jedná? Informují Parlamentní listy.

Na inovační řešení ekonomické krize přišla arcidiecézní charita a slibuje si od toho výrazné zlepšení finančních poměrů českých rodin. Nalézt tam budeme moci chléb za pět nebo máslo za deset korun. Přístup do takových obchodů však bude s největší pravděpodobnosti omezen a zpřístupněn jen pro sociálně potřebné. Důvod nízkých cen je prostý. Distribuovat by se měly potraviny s tiskovou vadou nebo výrobky s brzkým koncem minimální doby trvanlivosti.

Ekonomové však varují, že podobné případy nemají příliš velkou úspěšnost a mnohdy zcela zkrachují kvůli nedostatku peněz. Navíc taková síť obchodů by způsobila prohloubení už tak velké propasti mezi chudými a bohatými. Odborníci také upozorňují na nutnost stanovení přesných kritérií stanovujících, kdo takové obchody může navštěvovat. Jinak by z speciálních cen mohli těžit například majitelé restaurací.

„Lidí, kteří se pohybují pod hranicí chudoby, je hodně, zdá se mi to jako dobrý nápad jim pomoci“ chválí Jan Oulík z tiskového oddělení společnosti Charity ČR. Obava ze zneužití plánované sítě obchodů je podle Charty taktéž na místě. „Lidé jsou ve své sociální strategii vynalézaví“ dodává.

Podobné sítě obchodů nejsou v Evropě ničím zvláštním. Sousední Rakousko je takřka plné tzv. sozialmarkty, kteří nabízejí zboží až o sedmdesát procent levněji oproti běžné ceně. „Takovou síť připravujeme intenzivně už půl roku a doufáme, že se nám ji v nejbližší době podaří otevřít“ tvrdí ředitel Arcidiecézní charity Jaroslav Němec. Jediným problémem je neochota velkých řetězců zpřístupnit trh pro takový typ obchodů, jelikož se obávají odlivu zákazníků. Zatím není ani jasné, jaká kritéria musí zákazník splňovat, aby byl považován za sociálně potřebného člověka a kdy bude výše zmíněna síť uvedena do provozu.

Témata:  obchody

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy