Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Regulované nájemné končí! Podívejte se na nové ceny v ČR

Regulované nájemné končí! Podívejte se na nové ceny v ČR

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Od ledna v České republice končí regulace nájemného. Lidé si však mohou na internetových stránkách ministerstva pro místní rozvoj (MMR) zjistit obvyklé ceny nájmů v jednotlivých obcích.

Podle ministerstva tak doposud deformovaný trh od ledna postupně nastolí rovnovážnou výši tržního nájemného. V mapách nájemného, které jsou dostupné na internetových stránkách MMR, mohou však lidé najít informativní údaje o výši obvyklého nájemného podle odhadu soudních znalců.

"Jedná se o takzvané cenové oblasti města, tvořené seskupením katastrálních území. Pro každou obec či cenovou oblast bude v mapě nájemného zveřejněn odhad soudního znalce o výši obvyklého nájemného pro v dané oblasti či obci nejběžnější typ nájemního bytu," vysvětlila dříve mluvčí ministerstva Jana Jabůrková.

Například ve Zlíně se tak podle informací ministerstva pohybuje nájemné bytu o velikosti 80 m2 v panelové stavbě mezi 7136 až 7736 korunami. V pražské oblasti číslo 2 (Vyšehrad, Vinohrady) se stejně velký byt, avšak pro tuto oblast typické zděné stavbě, průměrně pronajímá za 11 432 až 12 368 korun.

Nejde však o ceny právně závazné a rozdíly také mohou vznikat podle kvalit konkrétních bytů.

"Dále také připomínáme, že od 1. ledna 2013 bude změna nájemného možná pouze dohodou mezi nájemcem a pronajímatelem, nikoli tedy na základě jednostranného zvýšení pronajímatelem. Pokud k dohodě nedojde, bude možné na návrh některé ze smluvních stran podat návrh k soudu na určení výše nájemného v místě obvyklého," dodala mluvčí.

Témata:  nájmy

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 12:55

Koupil jsem si prodlouženou záruku, nebo je to pojištění?

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na spotřební elektroniku, která bývá na poruchy náchylná. Někteří z nich však mohou být posléze nepříjemně překvapeni, když jim s reklamací nevyhoví, buď kvůli podmínkám smluvní záruky, nebo protože se vlastně vůbec nejedná o záruku, ale o pojištění. Na co by si měl spotřebitel pozor, než si za takovou nadstandardní službu připlatí?

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy