Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká rarita: Supermarkety na každém rohu. Vzniknou další?

Nákupní centra si v posledních pěti letech získala v České republice velkou oblibu, ale obchodní trh je už jimi přehlcený a podle analytiků už není místo pro další významnější expanzi. Na jednoho obyvatele připadá 0,33 metru čtverečního, vyplývá ze zprávy Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí.

Ke konci roku je v České republice v provozu 320 nákupních center, retail parků a hypermarketů s přidruženým obchody. Jejich celková kapacita je přibližně 3,5 milionu metrů čtverečních pronajímatelných ploch.

V rámci zemí střední a východní Evropy představuje Česko zemi s nejvyšším relativním rozsahem pronajímatelných ploch v rámci nákupních center. Je to více než 0,33 metru čtverečního na obyvatele. Dvě česká nákupní centra (OC Letňany v Praze a Olympia Brno) s více než 100 tisící metry čtverečními lze zařadit z hlediska rozsahu mezi padesátku největších nákupních center.

Nákupní prostředí je v Česku poměrně "zahuštěné", čtyři z pěti obyvatel žijí na území, z nějž cesta do některého z klasických nákupních center trvá méně než 45 minut. Třetina české populace žije dokonce ve vzdálenosti do 15 minut. Nejvíce "bílých" míst lze najit v Pardubickém kraji, v severní části Olomouckého kraje (Jeseníky) či v pohraničních oblastech.

Expanze nákupních center v Česku vyvrcholila v roce 2008, kdy se otevřelo osm velkých a desítka menších center a retail parků. Další rozvoj ovlivnila finanční krize. V letech 2009 a 2010 byla ještě otevírána centra, jejichž výstavba byla zahájená v předkrizovém období.

Trh dospěl v roce 2011 až do bodu nula, kdy poprvé v historii nebylo otevřeno žádné nové nákupní centrum. Mezi hlavní momenty se počítají pouze otevření Galerie Harfa v Praze 9, dokončení 2. fáze centra Forum v Liberci a 2. fáze Fashion Areny v Praze. Rok 2012 přinesl mírné oživení. První a velmi významnou vlaštovkou se v březnu stalo dlouho očekávané otevření centra Forum Nová Karolína v Ostravě s plochou 58 tisíc metrů čtverečních.

Nejčastější zastoupení mají v rámci nákupních center prodejny módy, oděvů, textilu a módních doplňků. Na konci roku 2011 představoval jejich podíl téměř třetiny z celkového počtu obchodů. Móda je vůbec hlavním hnacím motorem expanze, o čemž svědčí druhé místo obuvi a koženého zboží. Na třetím místě jsou klenoty a dárky.

Česká nákupní centra jsou zastoupena v celosvětové organizaci Council of Shopping Centres (ICSC). První výsledky návštěvnosti se zveřejnily na jaře 2012. Celkově nákupní centra zaznamenala mírný pokles, přičemž nejvíce ztrácela pražská a moravská centra, naopak získala centra v Čechách.

Témata:  supermarkety

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 12:55

Koupil jsem si prodlouženou záruku, nebo je to pojištění?

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na spotřební elektroniku, která bývá na poruchy náchylná. Někteří z nich však mohou být posléze nepříjemně překvapeni, když jim s reklamací nevyhoví, buď kvůli podmínkám smluvní záruky, nebo protože se vlastně vůbec nejedná o záruku, ale o pojištění. Na co by si měl spotřebitel pozor, než si za takovou nadstandardní službu připlatí?

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy