Ekonomika

Ilustrační fotografie

Nejdražší poslanci jsou komunisté. K platu čerpají 1,5 milionu

Ekonomika

Je to trochu s podivem, ale nejdražšími poslanci v Česku jsou komunisté. Na luxus si zdánlivě nepotrpí, ale ze všech poslanců čerpají největší tzv. "náhrady". Jen v nich nás každý komunista ve Sněmovně přijde na milion a půl, spočítala dnešní MF Dnes.

Ilustrační fotografie

Sankce za opožděné daňové přiznání

Ekonomika

Nedochvilnost se při plnění daňových povinností nevyplácí. Opožděné podání daňového přiznání nebo „Přehledů“ je totiž ze strany příslušných institucí sankcionováno. Nezaplacení daně a povinného pojistného v zákonném termínu je důvodem pro předepsání penále a úroků z prodlení. Neplnění zákonných povinností tedy přináší finanční problémy, informuje Mazars.

Ilustrační fotografie

Účet za mírnou zimu: za energie zaplatíme až o 4 000 Kč méně

Ekonomika

České domácnosti zaplatí letos za vytápění v zimních měsících méně, než je běžné. Hlavním důvodem je teplotně nadprůměrná zima. Podle odborníků mohli lidé za toto období ušetřit až 4 000 Kč. Díky nižší spotřebě roste také pravděpodobnost, že dodavatelé budou zákazníkům vracet přeplatky. Někteří je dokonce nově zasílají přímo na bankovní účet.

Ilustrační fotografie

Je vám nad 50 a ztratili jste práci? Poradíme, jak ji zase sehnat

Ekonomika

Lidé ve středním věku se při hledání práce stále častěji potýkají s diskriminací. Problematickou skupinou jsou zejména lidé starší padesáti let. Na úřadu práce je v současnosti přihlášeno přes 160 tisíc padesátníků, což je zhruba třetina všech nezaměstnaných v České republice.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Janoušek dostal práci. Co dělá?

Lobbista Roman Janoušek, který si v brněnském vězení odpykává trest odnětí svobody na čtyři a půl roku za sražení ženy autem, dostal práci. Ve věznici dělá knihovníka.

Ilustrační fotografie

ODS: Vláda vysává pokladnu, tyhle peníze se nikdy nevrátí

Ekonomika

Česká vláda mluví o zavedení takzvaného zálohového výživného. Stát by tak měl pomáhat rodičům v případě, že druhý rodič neplatí řádně výživné. S návrhem přišla ministryně sociálních věcí Michaela Marksová Tominová. Zruinujete tím sociální systém, varuje vládu ODS.

Ilustrační fotografie

Práce před důchodem? Doslova katastrofa

Ekonomika

Zatímco na konci roku 2000 tvořili lidé nad 50 let 16,2 % z celkového počtu uchazečů o zaměstnání, o sedm let později se toto číslo téměř zdvojnásobilo na 30,6 %. V roce 2014 se na celkové nezaměstnanosti podíleli 29,2 %, ke konci února ale číslo opět mírně stouplo. Úřad práce upozorňuje, že lidé nad padesát let jsou v posledních letech nejvíce ohroženi dlouhodobou nezaměstnaností.

Ilustrační fotografie

Zpravodajství ČT? Radní promluvil...

Ekonomika

Poslední dobou se objevilo hned několik velkých stížností na fungování České televize. Hrad si stěžoval na neodvysílanou tiskovou konferenci, Babišovi se nelíbí reportáže o Agrofertu. Senátor Veleba chce změnit princip Koncesionářských poplatků. Stížnostmi se zabýváme, ale zpravodajství ČT je podle mě v pořádku, uvedl pro DVTV radní ČT Jaroslav Dědič.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Život v důchodu: Co bude s invalidy?

Pro 81 % Čechů by v případě invalidity třetího stupně nebyla státní podpora dostatečná na pokrytí měsíčních výdajů. Ty nejčastěji činí 6–12 tisíc korun na osobu. Jako prostředek proti poklesu životní úrovně v důsledku ztráty části příjmu se Čechům nejčastěji vybaví připojištění k životnímu pojištění, registrují ale i úrazové pojištění a spoléhají na úspory. Vyplynulo to z aktuálního průzkumu ING Životní pojišťovny.

Andrej Babiš a Miroslav Kalousek

Pan továrník Babiš si napsal zákon... Kalousek si nebere servítky

Ekonomika

Ministr financí Andrej Babiš v rozhovoru pro deník Právo uvedl, že na daňovém zvýhodnění paliv ušetří jen několik milionů korun ročně. Zaznělo tam tolik lží a zavádějících polopravd, že na to musím reagovat, rozčílil se nad výroky ministra Miroslav Kalousek a sepsal pro deník svůj komentář.

Andrej Babiš

Babiš změnil postoj. Hornické důchody podpoří

Ekonomika

Ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou těší změna postoje ministra financí Andreje Babiše, který v úterý oznámil, že podpoří návrh nařízení vlády na dřívější odchody do důchodu pro všechny horníky, kteří začali pracovat v dolech před rokem 1993. A že je zároveň ochotný diskutovat o dalším návrhu MPSV o změně zákona o důchodovém pojištění umožňujícím dřívější odchody do důchodu pro všechny hlubinné horníky. Tyto legislativní úpravy navržené MPSV s předstihem řeší část možných sociálních dopadů na zaměstnance v hornictví v Moravskoslezském kraji, způsobené útlumem těžby uhlí.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Tyhle pumpy šidily. Přehled pokutovaných benzinek

Seznam pokut za vadné pohonné hmoty se rozšiřuje. Loni bylo pokutováno 60 pump, letos za necelé tři měsíce už obdrželo pokuty za prohřešky při prodeji pohonných hmot 11 čerpacích stanic. Podívejte se do naší mapy, kde se šidil benzín, nafta či LPG.

Ilustrační fotografie

Chcete pracovat v zahraničí? Navštivte burzu práce

Ekonomika

Šanci na získání praxe v hotelnictví, gastronomii, elektro a kovoprůmyslu, ve stavebnictví, zdravotnictví nebo třeba na výletních říčních a zaoceánských lodích, a jako bonus prohloubení znalosti cizího jazyka. To vše a řadu dalších možností nabídne už 6. burza pracovních příležitostí, kterou organizuje v rámci přeshraničního partnerství EURES–TriRegio Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Ústí nad Labem společně s partnerskými Úřady práce v Pirně a v Annabergu-Buchholzi. Akce proběhne dne 19. 3. 2015 mezi 10.00 – 15.00 hodinou v Clarion Congress Hotelu v Ústí nad Labem.

Ilustrační fotografie

ODS: Odbory škodí živnostníkům a nikoho to nezajímá

Ekonomika

Občanští demokraté jsou zásadními odpůrci registračních pokladen a elektronické evidence tržeb. Tripartita tímto hází živnostníky přes palubu a můžou za to odbory, pustil se do vlády ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Bezdomovci v Praze pracují. Na oplátku bydlí zadarmo

Bezdomovectví bohužel patří k dnešnímu životu. Problémy s bezdomovci se rozhodli poněkud neobvykle řešit na Praze 9. Lidem bez domova nabídli zdarma ubytování v obytných buňkách. A to výměnou za udržování pořádku a péči o přírodní porosty v okolí.

Ilustrační fotografie

Češi zvládají splácet dluhy a zároveň spořit

Ekonomika

Výsledky mezinárodního průzkumu ING Bank ukázaly, že více než pětina (22 %) Evropanů splácí nějaký nehypoteční úvěr a zároveň spoří. Průměrný Evropan má přitom naspořen 1,5násobek dlužné částky, takže by své závazky mohl bez problémů a s rezervou splatit. Češi dokonce evropský průměr s poměrem 164 % úspor vůči dluhu převyšují.

Miroslav Kalousek

Na Babišův byznys dáme každý pětistovku, zuří Kalousek

Ekonomika

Exministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek tvrdí, že schválení novely prodlužující daňové zvýhodnění biopaliv bude tunelem na státní rozpočet ve výši 9 miliard. Domnívá se, že z této částky pět miliard půjde rovnou ve prospěch firem ministra financí Andreje Babiše (ANO). Přeneseně tak podle něj každý z nás přispěje těmto firmám ročně zhruba pět set korun.

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy