Česko zažívá hypoteční "boom". Co je příčinou?

Historická minima hypotečních úrokových sazeb padla i během listopadu, kdy průměrná úroková sazba u hypoték klesla na rekordních 3,25 procenta, tedy o 0,11procentního bodu. Na svých webových stránkách to ve středu uvedlo Fincentrum Hypoindex.

660
reklama

"Propad úrokových sazeb se nezastavil ani v listopadu. Důvodem byla zejména aktivita jedné z největších bank, která v rámci své akce nabídla pětiletou sazbu za 2,99 procenta. Během sledovaného měsíce bylo navíc dosaženo letošního rekordního objemu sjednaných hypotečních úvěrů, a zároveň byl stanoven nový listopadový rekord," komentuje vývoj na hypotečním trhu Josef Rajdl, vedoucí analytik společnosti Fincentrum.

Díky nízkým úrokovým sazbám stoupá podle jeho slov nejen zájem o hypotéky, ale také se mírně zvyšuje částka, kterou si klienti půjčují. V listopadu byla průměrná výše hypotéky 1 678 914 korun.

Hypoteční úvěr si během sledovaného měsíce sjednalo 7151 klientů, což představuje nárůst proti říjnu o téměř 1000 klientů. "Stále však hraje také velkou roli refinancování, které tvoří velký podíl hypotečního trhu celý letošní rok," doplnil Rajdl.

Zároveň listopadové objemy půjček na bydlení letos poprvé překročily hranici 12 miliard korun. V říjnu přitom jen mírně přesáhly deseti miliardovou hranici. Meziměsíčně tedy vzrostly skoro o dvě miliardy korun. "K celkovému nejvyššímu měsíčnímu objemu ještě však přes 3,5 miliardy chybí. Ten stále hájí květen 2007, kdy objemy dosáhly neuvěřitelných 15,698 miliardy korun za měsíc," zalistoval v minulosti analytik.

Banky se během listopadu většinou rozhodly, že nebudou snižovat úrokové sazby na delší dobu, ale jen na pár dní. Také dvoutýdenní hypoteční akce velké banky dokáže výrazně srazit celkové průměrné úrokové sazby u hypotečních úvěrů.

Vahami šetření Fincentra Hypoindex jsou objemy poskytnutých úvěrů. Vstupní data pro výpočty poskytují tyto banky: Česká spořitelna, ČSOB, Equa bank, GE Money Bank, Hypoteční banka, Komerční banka, Raiffeisenbank, UniCredit Bank, Volksbank CZ a Wüstenrot hypoteční banka.

Témata: banky | hypotéky

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky