Ekonomika

Ilustrační fotografie

Šílení úředníci? Takhle utrácí naše daně

Ekonomika

Podle Andreje Babiše přišla Česká republika v roce 2012 o desítky miliard korun. Publicista Miroslav Macek varuje, že tomu tak ale není. Následně poukázal na to, jak "šílení úředníci" utrácí naše daně.

Ilustrační fotografie

Ministerstvo financí odmítá navýšení plateb za státní pojištence

Ekonomika

Ministerstvo financí v tuto chvíli odmítá navyšovat platby za státní pojištěnce tak, jak navrhuje ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Z mezinárodního porovnání příjmů systému zdravotnictví s ostatními státy OECD v přepočtu na jednoho obyvatele k HDP, jakož i k paritě kupní síly vyplývá, že české zdravotnictví není zásadně podfinancované, uvádí Ministerstvo financí.

Ilustrační fotografie

Vzkaz AMSP ČR vládě: Zvýšení daní z příjmu podnikatelům by byl podraz

Ekonomika

Asociace malých a středních a podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) považuje návrh ČSSD na zvýšení daní právnickým osobám za zásadní porušení dohod. Podnikatelé přistoupili na to, že se zavede celá řada opatření pro lepší výběr daní, nicméně při zachování stávajících daňových sazeb. Přijít v mezičase účinnosti těchto opatření s vážným návrhem na zvýšení daní považuje AMSP ČR za velmi nekorektní.

Michaela Jílková

"Jste debilní?!" Křičelo se kvůli Putinovi

Ekonomika

Má jet prezident Miloš Zeman na oslavy 70. výročí konce druhé světová války či nikoli? To bylo ústředním tématem pořadu Máte slovo s moderátorkou Michaelou Jílkovou. Ve studiu panovala po celou dobu pořadu vypjatá atmosféra, neboť debaty se kromě pozvaných hostů zúčastnila i řada aktivistů z obou táborů.

Ilustrační fotografie

Začínáte letos podnikat? Poradíme vám, jak na daně

Ekonomika

Samostatná výdělečná činnost přináší svobodu, možnost prosazovat vlastní nápady a při úspěchu i vysoké příjmy. OSVČ si však musejí samy vyřizovat všechny daňové záležitosti. Jak je to s placením daní při zahájení samostatné výdělečné činnosti během letošního roku? Informace přináší společnost Mazars.

Ilustrační fotografie

Co přinesou plánované změny v exekucích?

Ekonomika

Česká asociace věřitelů dlouhodobě podporuje humanizaci exekucí. Důrazně se však ohrazuje proti některým změnám, které má aktuálně projednat sněmovna v třetím čtení. Konkrétně se jedná o nemožnost uspokojit pohledávky do 30 000 Kč nuceným prodejem nemovitosti dlužníka v případě, kdy v ní má hlášený trvalý pobyt, a dále stanovení závazného pořadí jednotlivých způsobů výkonu exekuce. Přijetí těchto změn by vedlo k neúměrnému snížení vymahatelnosti pohledávek a zbytečnému prodloužení a zdražení výkonu exekuce, na které doplatí nejen věřitelé, ale i dlužníci.

Ilustrační fotografie

Proč se nebát kupovat auto v autobazaru? Praktické tipy

Ekonomika

Pořízení auta je pro mnoho lidí velmi důležitý a často i zlomový okamžik. Je to velká investice a spousta lidí se kvůli koupi auta i na několik let zadluží. Jenže právě při koupi ojetého vozu dělá plno lidí zásadní chyby, kterých pak litují.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Měníte dodavatele elektřiny? dTest varuje před triky a nešvary firem

Obchodní podmínky některých dodavatelů elektřiny jsou netransparentní a obsahují ustanovení, která jsou značně nevýhodná pro spotřebitele. Najdou se i podmínky vysloveně nezákonné. dTest proto apeluje na spotřebitele, aby obchodní podmínky před podpisem smlouvy důkladně pročetli, a varuje před konkrétními nešvary dodavatelů.

Ilustrační fotografie

Šest největších chyb při investování

Ekonomika

Většina Čechů ve světě financí stále ještě plave. Počet lidí, kteří se o své finance starají a investují do akcií, však roste a jsou jich desítky tisíc. I ti ale dělají základní chyby, kterým by se mohli snadno vyhnout a za které často draze platí. Pokud uvažujete o vstupu do světa investic, vyhněte se jim a pokud již investujete, podívejte se, zda některé z nich sami neděláte, radí LYNX.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Typický Čech odebírá energie od jednoho dodavatele

Až 66 % českých domácností má se svým dodavatelem energií uzavřenu smlouvu na dobu neurčitou, zpravidla pak od něj odebírá elektřinu i plyn. Spokojeno je se službami svého dodavatele 75 % zákazníků. Vyplývá to z výzkumu energetické společnosti E.ON u agentury Ipsos, který prozrazuje také další vlastnosti typického Čecha ve vztahu k odběru energií.

Tunel Blanka v Praze

Hlídá vůbec někdo tunel Blanka za miliardy? Firmy se k tomu nehlásí

Ekonomika

Kdo hlídá momentálně nejdražší stavbu v České republice? Tak na tuhle jednoduchou otázku jsme se snažili najít odpověď. V sobotu se štáb tunelem Blanka procházel hodiny, aniž by si ho kdokoliv všiml. A výsledek je mírně řečeno zarážející. Firmy, které se na stavbě podílejí, se totiž nedokázaly shodnout na tom, kdo je za ostrahu tunelu zodpovědný.

Ilustrační fotografie

Dobrá zpráva pro strážníky: Budou moci sloužit i bez maturity

Ekonomika

Asi pět stovek strážníků bez maturity bude moci u městské policie po celém Česku pravděpodobně sloužit dál. Ministerstvo vnitra sice tvrdí, že zákon o tom, že by strážníci měli mít maturitu, platí, ale podle starosty Chrastavy na Liberecku to není uvedeno v úplném znění zákona.

Ilustrační fotografie

S dopisem už na poštu nemusíte. Česká pošta spouští unikátní aplikaci

Ekonomika

Společnost ČP Cloud ve sdružení s Českou poštou spustila v ostrém provozu on-line službu, která umožňuje odesílat papírové dopisy z počítače podobně jako e-mail. Navíc od jiných služeb podobného charakteru aplikace vede také zabezpečený archiv a evidenci dopisů, adresáře a dokáže v případě potřeby prokázat obsah odeslaných zásilek.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Odměny pracovníků ministerstev? Budete se divit

Diskuse o zveřejnění a nezveřejnění výše platů a odměn hradních zaměstnanců přiměla některé ministry, aby také odtajnili, jaké peníze si lidé v jejich úřadech vydělají. Prostě jsme to zveřejnili, říká například ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Ilustrační fotografie

Církevní restituce: kvůli mezerám v zákoně mohou současní uživatelé objektů přijít o miliony

Ekonomika

Církve a náboženské společnosti žádají o svůj původní majetek až ve výši 134 miliard korun. Zákon, na jehož základě církve o majetek žádají, má ale řadu nedostatků. Díky nim mohou současní uživatelé objektů přijít o investované peníze a církev místo zchátralých budov získat objekty v perfektním stavu, informuje advokátní kancelář Hartmann, Jelínek, Fráňa a partneři.

Ilustrační fotografie

Na co si dát pozor při vyplňování „Přehledů“?

Ekonomika

Všichni lidé, kteří si alespoň po část roku 2014 přivydělávali samostatnou výdělečnou činností, musejí doručit na místně příslušnou OSSZ a svoji zdravotní pojišťovnu „Přehled o příjmech a výdajích za rok 2014“. Jak se ale povinné pojistné vlastně počítá? Informace přináší Mazars.

Ilustrační fotografie

Muži vydělávají více, o nákupech ale rozhodují většinou ženy

Ekonomika

Ve třech čtvrtinách českých domácností (74 %) mají muži vyšší příjem než ženy. Češky jsou na tom hůř než Slovenky, Polky i Bulharky. Na Slovensku mají muži vyšší plat v 71 % domácností, v Polsku ve dvou třetinách a v Bulharsku jen v 64 % rodin. Při nákupech se ale ženy napříč zeměmi dokážou prosadit. Vyplývá to z mezinárodního průzkumu společnosti Ipsos pro PROFI CREDIT.

Ilustrační fotografie

Důchodci a peníze na léky? Politik se pořádně naštval

Ekonomika

Komunistický zastupitel města Náchod Pavel Janeček se pozastavil nad střediskem péče pro seniory Diakonie Sobotín, které chtělo od Všeobecné zdravotní pojišťovny přidat peníze. To ale pojišťovna odmítla k podpisu smlouvy nedošlo. Pokračování kauzy zastupitele pořádně rozlítilo.

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy