Ekonomika

Ilustrační fotografie

Ministerstvo chce zavést novou ekodaň. Co nás čeká?

Ekonomika

Ministerstvo životního prostředí chce zavést nově ekologickou daň i pro auta vyrobená zhruba před deseti lety. Návrh úřadu ministra Richarda Brabce míří na vládu, který by ho měl projednávat ve středu.

Ilustrační fotografie

Důchody? Vypadá to špatně. Poslanci poukázali na problém

Ekonomika

Poslanci minulý týden přijali novelu, která počítá s uzavřením druhého důchodového pilíře pro nové klienty. Samotný druhý pilíř má být zrušen k příštímu roku. Zákon teď míří do Senátu a na Radiožurnálu o něm diskutovali místopředsedkyně strany TOP 09 Helena Langšádlová a poslanec ČSSD Zdeněk Syblík.

Michaela Jílková

Rozzlobený důchodce u Jílkové: Za svých 65 korun chci kvalitní jídlo

Ekonomika

Státní zemědělská a potravinářská inspekce má od letoška roku nové pravomoci, od začátku roku proto bojuje proti nepoctivým provozovatelům restaurací a hospod. Ministerstvo zemědělství také plánuje zásadní změny v prodeji stáčeného vína. Jenže to se nelíbí zástupcům vinoték, což dali jasně najevo v pořadu Máte slovo.

Ilustrační fotografie

Operační program Zaměstnanost má zelenou. Čerpání peněz může začít

Ekonomika

Evropská komise ve středu 6. května schválila Operační program Zaměstnanost (OPZ). Došlo tak ke splnění poslední formální překážky pro zahájení čerpání peněz z Evropské unie v programovém období 2014–2020. Celková alokace programu, jehož řídicím orgánem je Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR, je zhruba 70 miliard korun.

Ilustrační fotografie

Důchody nebudou už stačit, varuje stát

Ekonomika

Dle průzkumu IBRS zpracovaném pro Českomoravskou stavební spořitelnu v listopadu 2014 považuje 37 % respondentů stavební spoření za vhodný produkt na spoření na stáří.

Andrej Babiš

Konec lánů řepky? Babiš ustoupil, podpora biopaliv končí

Ekonomika

Stát už nedá na pěstování řepky olejné ani korunu navíc. Daňová podpora biopaliv, která stojí 1,5 miliardy ročně, by podle ministra financí Andreje Babiše měla skončit koncem června. S informací přišly Hospodářské noviny.

Ilustrační fotografie

Blíží se kolaps internetu, varuje odborník

Ekonomika

Je světová síť na pokraji kolapsu? Díky stále většímu objemu dat přeneseného po světové síti bychom brzo mohli objevit její limity. Alespoň to tvrdí britský profesor z univerzity v Birminghamu.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Hlavní sezóna dovolených se blíží. Lupiče lákají domy, byty i chaty

Květen a červen jsou pro zloděje výnosným obdobím. Pomalu začínají dovolené a lidé stále častěji vyjíždějí o víkendech na chaty nebo chalupy a jejich byty zůstávají prázdné. Chataři a chalupáři své objekty s prvními teplejšími dny také zbavují zimního zabezpečení, avšak nepobývají v nich tak často, aby zloděje od nezvaných návštěv odradili. Motivace některých zlodějů je v tomto období navíc větší. Nekradou pouze pro zajištění živobytí a denní dávku drogy, ale jedná se o vypočítavé jedince, které si žijí na vysoké noze. A právě květen a červen jim umožňuje nakrást si peníze na letní radovánky včetně drahých zahraničních dovolených, informuje firma Next.

Ilustrační fotografie

Marksová jednala s Chládkem o příspěvku na školní obědy pro děti

Ekonomika

O tom, jak zajistit dětem ze sociálně slabých rodin pravidelnou stravu formou teplého oběda v jídelnách škol a předškolních zařízení, jednala v úterý ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová s ministrem školství, mládeže a tělovýchovy Marcelem Chládkem.

Ilustrační fotografie

Jesle pro batolata se vrací na scénu! Méně dětí, více učitelek

Ekonomika

Z mateřských škol se plíživě stávají jesle. V Česku se objevují případy, kdy ve třídě s 28 dětmi je polovina z nich mladší tří let. Pro učitelky tak nastává každodenní drama, jak péči o ně zvládnout, aby se žádnému nic nestalo, píší dnešní Lidové noviny.

Ilustrační fotografie

Meditující manažer? Nový trend v osobním rozvoji ve firmách

Ekonomika

Svět vzdělávacích a rozvojových nabídek vždy zachvátí nějaká módní vlna. V devadesátých letech "frčela“ asertivita a marketing, na přelomu tisícletí se rozbujela outdoorová školení. Jaké jsou trendy dnes? Inspirace východem by v současné pomyslné hitparádě školení jistě nechyběla. Již dávno nepatří jen do čajoven. V posledním desetiletí se čím dál více snoubí i s byznysem.

Ilustrační fotografie

Nákup zlata, stříbra nebo pšenice během sekundy?

Ekonomika

Dříve se investování do zlata a komodit obecně opíralo o pečlivý průzkum trhu, dlouhodobé sledování, a to nejen aktuálního dění, ale i historického vývoje. Podstatou takového průzkumu byla i jistá snaha o co nejdokonalejší předvídavost. Byla to velmi náročná práce a vyžadovala tým profesionálů, ale i přesto nebylo možné uhlídat celý trh. Je proto překvapující, že i dnes se lidé snaží do tohoto pole proniknout takříkajíc na vlastní pěst. Vezmeme-li v úvahu dnešní technologický pokrok a moderní možnosti, které nám svět nabízí například v podobě automatických obchodních software je toto rozhodnutí ba přímo bláznivé, informuje Commodity+.

Ilustrační fotografie

Bankroty v Česku: počty firemních a osobních bankrotů klesají, živnostníků je stále víc

Ekonomika

Zatímco v prvním čtvrtletí roku 2015 počet firemních a osobních bankrotů klesal, živnostníků v insolvenci přibylo. Za první čtvrtletí tohoto roku vyhlásilo bankrot 273 obchodních společností, za stejné období roku 2014 jich bylo 319. Znatelný pokles zaznamenaly osobní bankroty – od začátku letošního roku do konce března jich bylo vyhlášeno 4485, loni za stejné období 5244, informuje Veřejná obchodní společnost VPI CZ.

Ilustrační fotografie

Máte rádi výhodné nákupy oblečení? Toto VIDEO vás donutí změnit názor

Ekonomika

Snad každý má rád slevové akce a výhodné nákupy. Ať už je řeč o domácích spotřebičích nebo novém tričku. Málokdo z Berlíňanů proto odolal, když narazil na prodejní automat, ve které bylo možné koupit si nové tričko za 2 eura, tedy asi 55 korun. Jenže nákup nedopadl podle jejich představ.

Ilustrační fotografie

Šílení úředníci? Takhle utrácí naše daně

Ekonomika

Podle Andreje Babiše přišla Česká republika v roce 2012 o desítky miliard korun. Publicista Miroslav Macek varuje, že tomu tak ale není. Následně poukázal na to, jak "šílení úředníci" utrácí naše daně.

Ilustrační fotografie

Ministerstvo financí odmítá navýšení plateb za státní pojištence

Ekonomika

Ministerstvo financí v tuto chvíli odmítá navyšovat platby za státní pojištěnce tak, jak navrhuje ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Z mezinárodního porovnání příjmů systému zdravotnictví s ostatními státy OECD v přepočtu na jednoho obyvatele k HDP, jakož i k paritě kupní síly vyplývá, že české zdravotnictví není zásadně podfinancované, uvádí Ministerstvo financí.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Vzkaz AMSP ČR vládě: Zvýšení daní z příjmu podnikatelům by byl podraz

Asociace malých a středních a podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) považuje návrh ČSSD na zvýšení daní právnickým osobám za zásadní porušení dohod. Podnikatelé přistoupili na to, že se zavede celá řada opatření pro lepší výběr daní, nicméně při zachování stávajících daňových sazeb. Přijít v mezičase účinnosti těchto opatření s vážným návrhem na zvýšení daní považuje AMSP ČR za velmi nekorektní.

Michaela Jílková

"Jste debilní?!" Křičelo se kvůli Putinovi

Ekonomika

Má jet prezident Miloš Zeman na oslavy 70. výročí konce druhé světová války či nikoli? To bylo ústředním tématem pořadu Máte slovo s moderátorkou Michaelou Jílkovou. Ve studiu panovala po celou dobu pořadu vypjatá atmosféra, neboť debaty se kromě pozvaných hostů zúčastnila i řada aktivistů z obou táborů.

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 10:45

Jak na mimosoudní řešení sporů

K obchodnímu styku mezi spotřebiteli a podnikateli dochází nesčetněkrát denně. Není proto divu, že je mezi nimi také mnoho sporů. Některé se podaří urovnat domluvou, u jiných se však oboustranně přijatelného řešení dospět nepodaří. Jelikož se drtivá většina těchto sporů týká nízkých částek, soudní řešení sporů se kvůli soudním poplatkům a nákladům na advokátní služby často nevyplatí. Existuje však alternativní způsob řešení těchto sporů, kterého mohou spotřebitelé využít, jelikož je levnější a rychlejší.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy