Ekonomika

Ilustrační fotografie

Rostlina, která může změnit způsob hledání diamantů

Ekonomika

Každým průmyslovým odvětvím jednou za čas otřese významná inovace či vynález. Podle předběžných zpráv to vypadá, že významný objev změní dosavadní praxi při hledání diamantových nalezišť. Na závěry výzkumných prací prováděných v západoafrické Libérii odborníky z floridské univerzity (Florida International University), které budou v červnu publikovány v odborném časopise Economic Geology, netrpělivě čekají všichni, jejichž obživa jakýmkoliv způsobem souvisí s diamanty, informuje ALO diamonds.

Ilustrační fotografie

Lidé by měli mít více peněz, volají komunisté

Ekonomika

Zvýšení minimální mzdy ze současných 9200 korun měsíčně se zatím nekoná. Tripartita se nedohodla a věc tak bude řešit vláda. Europoslankyně za KSČM Kateřina Konečná se ale ztotožňuje s heslem „člověk, který pracuje, by neměl být chudý" a tvrdí, že sto tisíc pracujících by nemělo živořit.

Advokát odkryl, co si koupíme za minimální mzdu. Je to děsivé

Advokát odkryl, co si koupíme za minimální mzdu. Je to děsivé

Ekonomika

Vládní koalice jednala o minimální mzdě. Ta by se měla zvýšit, o kolik ale zatím není jasné. Vláda, zaměstnavatelé a odbory se nedokázali na konkrétních částkách shodnout. Když to poslouchám, jde mi adrenalin nahoru, komentuje debatu o minimální mzdě advokát a zakladatel skupiny Přátelé Ruska v ČR Jiří Vyvadil.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Jak ušetřit několik korun z každého natankovaného litru benzínu?

Klesající ceny pohonných hmot prolomily na konci loňského roku psychologickou hranici třiceti korun. Teď už však ceny opět rostou a odborníci předpovídají další zdražování. Ušetřit až 4 Kč na litr lze s některými tankovacími kartami. Správně nahuštěné pneumatiky znamenají další ušetřené koruny.

Ilustrační fotografie

Češi prosází 200 miliard. Problém je i online hazard

Ekonomika

Ministerstvo financí vedené Andrejem Babišem připravuje zákon, který má regulovat hazard v Česku. Babiš původně deklaroval, že zákon bude velmi přísný a razantně omezí firmy provozující loterie nebo videoterminály. Vládě ale nakonec ministr financí předložil mnohem mírnější verzi. Obhajuje to potřebou vybrat více daní. S tím ale nesouhlasí jak opozice, tak jeho kolegové z vlády. Všichni se bojí, že pokud nebude regulace přísnější, dál poroste počet gamblerů a dál se budou prohlubovat sociální problémy s tím spojené.

Andrej Babiš

Je Babiš politický génius nebo podvodník? Sociolog hledá odpověď

Ekonomika

Andrej Babiš už od počátku své politické kariéry tvrdí, že stát špatně vybírá daně. Slíbil, že se vše zlepší, když bude ministrem financí. Jenže poslední čísla mluví jinak. Třeba v lednu se vybralo o 17 miliard méně než rok předtím. Ministerstvo se brání tím, že je ještě brzy na velké hodnocení. Sociolog Petr Hampl to vidí trošku jinak.

Ilustrační fotografie

Luxusní ubytování? Pozor na podvodníky, žena přišla o desítky tisíc

Ekonomika

Chcete si objednat ubytování po internetu? Buďte opatrní. Podvodné nabídky ubytování mohou být poměrně sofistikované a těžko odhalitelné. Podvodníci zneužívají i velké seriózní servery zprostředkující ubytování. Jak předejít nepříjemnému překvapení a finančním ztrátám?

Andrej Babiš

Ekonomika

Solidní průšvih? Měl jsem jinou práci, brání se Babiš

Na posledním zasedání Rady ministrů hospodářství a financí (ECOFIN) Českou republiku nezastupoval ani ministr ani žádný náměstek, což neopomněl. Podle Jakuba Jandy jde o „solidní průšvih“. V Bruselu jsem byl den předtím a měl jsem jinou práci, nenechal si útok líbit Andrej Babiš.

Ilustrační fotografie

Toto jsme se naučili za Husáka, říká sociolog

Ekonomika

Společenské zřízení se postupně mění, posun od demokracie k byrokratickému zřízení ve stále více viditelný, domnívá se český sociolog Petr Hampl. Některé cenné kontakty vám prý ale mohou pomoci v tomto světě přežít.

Ilustrační fotografie

EU sníží poplatky za bezhotovostní platby

Ekonomika

V Česku mají lidé v peněženkách více než 11 milionů platebních karet. Z údajů Sdružení pro bankovní karty vyplývá, že oproti konci roku 2013 bylo na konci roku 2014 v Česku o celých 8 % karet více. Poměr bezhotovostních transakcí a výběrů z bankomatů však zůstává 30 ku 70, a to i proto, že kartou se na mnoha místech platit stále ještě nedá. Pořídit si platební terminál se přitom obchodníkům vyplatí. Jednotlivé platby zákazníků dovedou platební karty zvýšit až o třetinu. EU navíc od září sníží obchodníkům poplatky za jejich akceptaci, informuje SONET.

Ilustrační fotografie

Kdy se vyplatí přejít na daňovou evidenci?

Ekonomika

Mnozí živnostníci využívali v minulých letech z důvodu jednoduchosti, jednoznačnosti a daňové výhodnosti výdajový paušál. Od letošního roku jsou však podmínky pro stanovení výdajů paušálem přísnější. Živnostníci by proto měli zvážit, zda u paušálu zůstat, nebo raději přejít na daňovou evidenci. Co vše je dobré zohlednit? Informace přináší Mazars.

Ilustrační fotografie

Češi nevěří obchodům. Každou účtenku kontrolují

Ekonomika

Důvěřuj, ale prověřuj. Tímto heslem se řídí 82 % Čechů, kteří u kasy vytahují peníze či kartu k placení. Právě tolik procent se nespoléhá na údaj sdělený obsluhou a raději vše kontrolují na terminálu. Stejný podíl respondentů kontroluje po nákupu účtenku, aby včas zjistili případné nesrovnalosti. Češi se navíc začali zajímat o to, jak jednoduše porovnat ceny u podobného typu zboží – tzv. jednotkovou cenu sleduje při nákupu 60 % zákazníků. Ukázal to průzkum* agentury STEM/MARK pro společnost Home Credit.

Ilustrační fotografie

Jak správně vybrat kolo? Rady odborníka

Ekonomika

Ne každé kolo je totiž vhodné pro váš jízdní styl a jeho výběr značně ovlivní kvalitu vašich vyjížděk. Poradíme, jak vybrat správnou velikost vašeho nového dvoukolého miláčka.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Česko je na tom nejhůře, takhle musíte pracovat

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj vypracovala analýzu, v níž porovnává, jak jsou na tom země s minimální mzdou. Srovnává období před krizí v roce 2007 a v roce 2013. Česká republika dopadla nejhůře.

Andrej Babiš

Kvůli Babišovi skončíme jako Ukrajina, varuje odborník

Ekonomika

Odborník na družstevnictví a státní správu, někdejší náměstek Ministerstva pro místní rozvoj a exšéf Úřadu vlády Ivan Přikryl varuje před hrozbou, kterou je podle něj pro Český stát ministr financí Andrej Babiš. Toho nazval "veslujícím kormidelníkem".

Michaela Marksová

Ministerstvo zveřejnilo stanovisko k německé minimální mzdě

Ekonomika

Ministerstvo práce a sociálních věcí ve spolupráci s dalšími rezorty připravilo stanovisko k působnosti a vymáhání německého zákona o minimální mzdě (MiLoG). Jeho text ministerstvo projednalo i se zástupci sociálních partnerů (Odborového svazu dopravy, Sdružení dopravců ČESMAD Bohemia a Svazu dopravy).

Záchranná služba, ilustrační fotografie

Chybí lékaři záchranek. Možná budou jezdit jen paramedici

Ekonomika

V Česku je velký problém s počtem lékařů rychlé záchranné služby. Je jich málo. Ve většině krajů jich chybí dokonce více než třetina a navíc další třetinu lékařů buď brzy čeká důchod nebo už v důchodovém věku jsou. A nemá je kdo nahradit.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Srovnání: Kolik platíme za elektřinu my a kolik se platí jinde?

Kdo v Evropě platí za elektřinu nejvíce a kdo nejméně? A jak jsme na tom my, Češi? Velké srovnání cen elektřiny udělali statistici z Eurostatu. Ze srovnání vyplývá, že za elektřinu nejméně platí lidé na Islandu, nejvíce pak v Německu, Češi jsou v tomto žebříčku zhruba v polovině (na 16. z 34 míst).

Ilustrační fotografie

Jaké budou ceny benzínu a nafty v létě?

Ekonomika

Ceny nejprodávanějších pohonných hmot, Naturalu 95 a nafty by se v hlavní letní motoristické sezóně neměly přehoupnout přes 35 korun za litr. Vyplývá to z odhadů společnosti ARMEX Oil, největšího soukromého dodavatele ropných produktů v Česku*. Loni v létě se přitom cena nejprodávanějšího Naturalu 95 pohybovala na hranici 37 korun za litr, informuje ARMEX Oil.

Ilustrační fotografie

Jak unikne rodič se 2 dětmi chudobě a co musí udělat?

Ekonomika

Rodiče samoživitelé to nemají lehké. V Česku obzvláště. Ze studie OECD (Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj) totiž vyplývá, že rodič samoživitel se dvěma dětmi by musel pracovat za dva, aby rodina unikla z chudoby.

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy