Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo jsou nejlepší čeští exportéři?

Kdo jsou nejlepší čeští exportéři?

Foto: Adam Mráček / INCORP images

Jubilejní 15. ročník soutěže Exportní cena DHL UNICREDIT představil své letošní vítěze, záštitu převzala vládní agentura CzechTrade. Do finále letošního ročníku se dostalo 106 společností, firmy soutěžily v šesti hlavních kategoriích, informovali agenturu Mediafax o výsledcích pořádající firmy.

"Mě osobně velice těší, že se na stupních vítězů pravidelně objevují společnosti, které již slavily úspěchy v předchozích ročnících. Je tomu tak i v letos a tato skutečnost jen potvrzuje, že Exportní cena DHL Unicredit má v segmentu malých a středních firem své pevné místo a tradici," uvedl obchodní ředitel DHL Express CZ Luděk Drnec.

V kategorii středně velká společnost zvítězila společnost BAUER TECHNICS, s.r.o., která se specializuje na stavby a technologické systémy pro velké zemědělské farmy pro chov hospodářských zvířat.

V sekci malá společnost se na stupních vítězů objevila společnost PBS ENERGO, a.s. Firma vyrábí parní a expanzní turbíny a navazuje na výrobu energetických zařízení v PBS Velká Bíteš, a.s.

Vítězem kategorie xportér regionu – Plzeňský kraj se stala společnost REPLAST PRODUKT.

Exportérem teritoria pro Německo první místo získala společnost VÚK, která si odnesla ocenění i za 3. místo v kategorii středně velká společnost.

Zbývající dvě ocenění, a to nejúspěšnější klient CzechTrade a nejúspěšnější klient CzechTrade Plzeňského kraje získaly UNISTAV, který je dodavatelem staveb a TS Plzeň, a. s., která je prodejcem hydraulických a vulkanizačních lisů.

Celkový obrat soutěžících firem dosáhl necelých 22 miliard korun, což je proti loňskému roku nárůst o téměř pět miliard. Podíl exportu na celkovém obratu získal za všechny soutěžící společnosti více než polovinu, konkrétně 56,72 procenta.

Témata:  export

Aktuálně se děje

16. května 2024 10:28

14. května 2024 19:38

14. května 2024 11:13

Srovnání cen mobilních tarifů, internetu a TV se vyplatí. Neutrácíte někde zbytečně?

Platby za telefon, internet a televizi jsou základními položkami většiny osobních a rodinných výdajů. Asi se bez nich zcela neobejdete, ale neutrácíte v některé z nich zbytečně? Chytrým srovnáním ušetříte jako jednotlivec stovky korun měsíčně, rodina i tisíce.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Nabíjecí stanice pro elektromobily

Tempo růstu nabíjecích stanic pro elektromobily v Česku se zvyšuje. S elektromobily ale zbytku Evropy nestačíme

V roce 2023 vzniklo 650 nových veřejných dobíjecích stanic, o 16 % více než v předchozím roce. Celkově je nyní v provozu 2 392 stanic s 4 892 nabíjecími body. Poptávka po nabíječkách díky vysokorychlostnímu nabíjení a dynamickému řízení stanic stále roste a v letošním roce se očekává další zvýšení nově instalovaných stanic. Česko s 24 239 registrovanými elektromobily i tak patří mezi země s nejnižším podílem bateriových elektrických vozidel v rámci Evropské unie.