Miliony od Sazky brali manažeři, sportovci i vlivný politik

Zástupci sportovních svazů, které jsou vlastníky zkrachovalé loterijní společnosti Sazka, si kromě pravidelných statisícových odměn za členství v orgánech společnosti přišli také na miliony za uzavřené investiční životní pojištění. Vyplývá to z materiálů, které má agentura Mediafax k dispozici.

660
reklama

S postupným odhalováním finančních toků ve zkrachovalé Sazce začíná být jasnější, proč zástupci akcionářů v loterijní společnosti v minulosti stáli tak věrně za šéfem Sazky Alešem Hušákem. Kromě pravidelných velmi vysokých odměn za členství v orgánech společnosti, služebních vozů i pro soukromé účely, výjezdních zasedání v luxusních destinacích a dalších benefitů, dokázali své rodinné rozpočty zvýšit o miliony korun.
 
Sazka jim totiž v roce 2005 uzavřela velmi výhodné investiční životní pojištění na tři roky, na které jim každý rok z fondu odměn odváděla celkem 45 136 363 korun. Nejvíce na vyplaceném pojistném plnění vydělal sám Hušák, v červnu 2008 od Credit Suisse Life & Pensions pojišťovny inkasoval 24,9 milionu korun.
 
Hned na druhém místě co do výše pojistného plnění se umístil zástupce minoritního akcionáře Sazky, šéf Autoklubu ČR Roman Ječmínek. Ten si jako místopředseda představenstva Sazky odnesl 13,2 milionu korun. Člen představenstva Sazky a předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek za tři roky pojištění inkasoval 8,4 milionu korun. Více než osm milionů korun si odnesli také člen představenstva a předseda Pražské tělovýchovné unie Karel Malý (8,2 milionu korun) a jeho kolega v představenstvu zkrachovalé společnosti a někdejší předseda Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV) Vladimír Srb (8,2 milionu).
 
Také tehdejší prezident Českého střeleckého svazu Jaroslav Pekař si přišel na miliony korun, jako předseda dozorčí rady si odnesl 7,64 milionu korun. Předseda České asociace Sport pro všechny Jiří Laurenc, který sportovce zastupoval v představenstvu Sazky, vydělal na pojištění 6,7 milionu korun. Přes šestimilionovou hranici se přehoupl také bývalý starosta České obce sokolské Jaroslav Bernard (6,2 milionu korun), který byl také členem představenstva Sazky.
 
Mnohem méně si za tři roky pojištění odnesl člen předsednictva výboru České obce sokolské Jiří Krátký, který byl také členem dozorčí rady zkrachovalé loterijní společnosti, prostřednictvím pojištění získal 849 tisíc korun. Nejméně mezi sportovci v Sazce vyneslo investiční životní pojištění členovi dozorčí rady a bývalému předsedovi Českomoravského fotbalového svazu Janu Obstovi. Tomu pojišťovna na pojistném plnění v roce 2008 vyplatila 790 tisíc korun.
 
Takřka čtyři miliony (3,8 milionu korun) vyneslo pojištění také místopředsedovy dozorčí rady Sazky a dlouholetému lidoveckému politikovi Ladislavu Šustrovi, který s Miroslavem Kalouskem zakládal nyní vládní stranu TOP 09. Kvůli odhalení MF Dnes, že za milion korun od fiktivního majitele neexistující sítě heren Jackpot slíbil zabránit přijetí novely zákona o loteriích, nakonec tento vlivný politik a místopředseda rozpočtového výboru sněmovny rezignoval na svůj poslanecký mandát i post v dozorčí radě Sazky a TOP 09 ho vyškrtla z kandidátky do posledních parlamentních voleb. Šustr dlouhá léta starostoval dalšími minoritnímu akcionáři - sdružení Sokol.
 
S výdělkem "sportovců" v Sazce se z řádných zaměstnanců společnosti mohou měřit kromě Hušáka už jen bývalý finanční ředitel Sazky Jan Prádler, který si na pojistném plnění odnesl 12 milionů korun. Stejnou částku získal také bývalý generální ředitel krachující společnosti Bestsport Michal Krejcar.
 
Zbývající zhruba desítka lidí z užšího vedení Sazky na pojistném plnění získala většinou dva miliony korun. Jako například ředitel samostatného odboru dispečink Pavel Volf či ředitel divize provozně-technické Jiří Hosnedl, kterým letos v květnu Hušák zrušil konkurenční doložku a tak mohli krátce před nástupem týmu insolvenčního správce Josefa Cupky přejít do konkurenční Fortuny. Méně pak dostali první zástupce generálního ředitele a ředitel samostatného odboru řízení projektů, implementací a konverze Josef Tupý obdržel "jen" 1,5 milionu korun, o jeden milion korun se obohatil tehdejší mluvčí Sazky Zdeněk Zikmund a 800 tisíc si odnesla ředitelka správní divize Markéta Štěrbová.

Investiční životní pojištění Sazka v roce 2005 uzavřela pro 25 lidí. Celkem získali prominentní pojištěnci Sazky za tři roky 134,879 milionu korun.

Kolik kdo získal na plněním z investičního životního pojištění

Jméno

Funkce*

Pojistné plnění (zaokrouhleno, v mil. Kč)

Aleš Hušák

předseda představenstva a generální ředitel Sazky

24,9

Roman Ječmínek

místopředseda představenstva Sazky, prezident Autoklubu ČR

13,2

Jan Prádler

finanční ředitel Sazky

12

Michal Krejcar

generální ředitel společnosti Bestsport

12

Milan Jirásek

člen představenstva Sazky, předseda Českého olympijského výboru

8,4

Karel Malý

člen představenstva Sazky, předseda Pražské tělovýchovné unie

8,2

Vladimír Srb

člen představenstva Sazky, předseda Českého svazu tělesné výchovy

8,2

Jaroslav Pekař

předseda dozorčí rady Sazky, prezident Českého střeleckého svazu

7,64

Jiří Laurenc

člen představenstva Sazky, předseda České asociace Sport pro všechny

6,7

Jaroslav Bernard

člen představenstva Sazky, starosta České obce sokolské

6,6

Ladislav Šustr

místopředseda dozorčí rdy Sazky, starosta sdružení Orel, politik KDU-ČLS, poté TOP 09

3,8

Jaroslav Němec

prezident Asociace tělovýchovných jednot

2,3

Richard Prorok

tajemník generálního ředitele Sazky

2

Hynek Siedek

ředitel samostatného odboru sekretariát generálního ředitele Sazky

2

Ivo Tajšl

ředitel divize distribuční sítě Sazky

2

Pavel Volf

ředitel samostatného odboru dispečink Sazky

2

Petr Machovský

ředitel obchodní divize Sazky

2

Josef Prouza

ředitel samostatného odboru propagace a public relations Sazky

2

Jiří Hosnedl

ředitel divize provozně-technické Sazky

2

Hana Mikulková

vrchní právní rada odboru legislativně-právního Sazky

2

Josef Tupý

1. zástupce generálního ředitele Sazky, ředitel samostatného odboru řízení projektů, implementací a konverze

1,5

Zdeněk Zikmund

tiskový mluvčí

1

Jiří Krátký

člen představenstva Sazky, předseda Pražské tělovýchovné unie

0,849

Markéta Štěrbová

ředitelka správní divize Sazky

0,8

Obst Jan

člen dozorčí rady Sazky, člen výkonného výboru Českého svazu tělesné výchovy, předseda Českomoravského fotbalového svazu

0,79

CELKEM

 

134,879

* v době platnosti pojištění

Témata: sazka

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky