Češi vidí ekonomiku černě

Méně optimismu než Řekové mají v otázce hospodářské budoucnosti vlastního státu obyvatelé České republiky. Aktuálně je každý druhý Čech přesvědčen, že ekonomická krize určitě ovlivnila jeho spotřební chování, vyplývá to z pondělních výsledků průzkumu společnosti Incoma GfK.

reklama

"Pokud se podíváme na začátek současné ekonomické krize, pak z tehdy probíhajících průzkumů vyplývá, že ještě v roce 2009 uvedlo pouze 22 procent dotazovaných, že hospodářské podmínky na trhu zásadně ovlivňují jejich nákupní chování," srovnal ředitel agentury Incoma GfK Tomáš Drtina. Podle jeho slov jsou na evropském trhu výrazně většími pesimisty než Češi pouze Italové. Naopak optimistou kontinentu je Německo.

Drtina zároveň upozornil, že navzdory tomuto pesimismu spokojenost zákazníků se službami v obchodech od roku 1996 stále roste, stejně jako jejich spokojenost s cenami. "Je sice jasné, že hlavní růst spokojenosti jsme zaznamenali spíše před pěti až patnácti lety, přesto však spokojenost roste," doplnil.

Současná situace rovněž ukazuje, že se nenaplnily některé obavy z konce 90. let, které předpovídaly, že velké obchodní řetězce ovládnout trh a poté hromadně zvýší ceny. Statistika pro Českou republiku naopak ukazuje, že žádný z velkých řetězců provozujících činnost v ČR nemá větší než 10procentní podíl na trhu. "To je z evropského hlediska naprosto unikátní rozdělení trhu. V okolních zemích zaujímá jeden nejsilnější hráč většinou zhruba třetinový podíl," uvedl Drtina.

Silnou pozici však podle něho mohou mít dodavatelé. "Například na trhu s margarínem má jeden nejsilnější subjekt téměř 90procentní podíl," sdělil ředitel Drtina a dodal, že mezi obchodníky a dodavateli navíc panuje značné napětí, protože zatímco je k dispozici asi 150 tisíc různých druhů zboží, obchodník je schopný jich na pulty umístit kolem 10 tisíc, což následně hraje velkou roli při vyjednávání o cenách.

Této situaci podle obchodníků a dodavatelů nijak nepomáhá ani takzvaný zákon o významné tržní síle, který zakázal například prodej zboží pod cenou. "Shoda panuje jen v oblasti pevně daných termínů splatnosti závazků, což zavedlo větší pořádek ve vzájemných vztazích obchodníků a dodavatelů. Jinak na současné legislativě vydělali pouze právníci," zakončil Drtina.

Podle aktuálních statistik Českého statistického úřadu klesly během září tržby tuzemským maloobchodníkům o 3,3 procenta.

Témata: ekonomika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky