Exministr kritizuje: Vláda táhne Česko do průšvihu

Veškeré hospodářsko-politické nástroje podpory české ekonomiky jsou za daných fiskálních omezení prakticky vyčerpány. V rámci konference Ekonomický růst, očekávání a nástroje to v pátek uvedl bývalý ministr financí a rektor Bankovního institutu vysoké školy Pavel Mertlík.

660
reklama

"Česká republika je vedle Maďarska jedinou zemí střední Evropy, která se potýká s recesí. Vláda se soustřeďuje na snižování konsolidačního fiskálního deficitu a Česká národní banka nastavila svoji klíčovou úrokovou sazbu takřka na nulu," uvedl Mertlík.

Petr Matthias Arnold z ekonomického oddělení OECD sdělil, že by mělo dojít k reformě daňového systému se zaměřením na vyšší výběr. Především majetkových daní a daní spojených se znečišťováním životního prostředí. "Je také třeba se zaměřit na to, jakým způsobem funguje vzdělávací systém, jaká je jeho kvalita a jestli je k němu umožněn přístup ze všech vrstev obyvatelstva," doplnil Matthias.

Člen rakouské národní banky Petr Jakubík se nechal slyšet, že současné problémy ekonomiky nevycházejí z bankovního sektoru, který je v České republice zdravý. "Přesto se však jedná o oblast, kterou je nutné dlouhodobě sledovat," doplnil.

Od zahraničních sousedů se Česko podle členky bankovní rady ČNB Evy Zamrazilové odlišuje také vysokým významem firem na tuzemském trhu pod zahraniční kontrolou, které před krizí reinvestovali cca 50 procent zisku přímo v České republice. "Od roku 2008 však tyto firmy 60 až 80 procent repatriují formou dividend," vysvětlila Zamrazilová.

Akademičtí ekonomové, analytici a tvůrci hospodářské politiky proto podle Mertlíka stojí před obtížným úkolem nalézt východisko z této obtížné situace. "Uspořádáním letošní mezinárodní vědecké konference jsme chtěli přispět do diskuse nad těmito svrchovaně aktuálními tématy," komentoval svolání sympozia rektor Mertlík.

Podle čtvrtečních informací Českého statistického úřadu klesl výkon českého hospodářství během třetího čtvrtletí letošního roku proti předchozímu kvartálu o 0,3 procenta a proti stejnému období 2011 o 1,5 procenta.

Témata: ekonomika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky