Česko snižuje svoji závislost na exportu

České republice se postupně daří snižovat závislost exportu na evropských zemích. Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) se nechal ve čtvrtek slyšet, že se jedná sice o malé krůčky, kdy vývoz do Evropy klesl z 83 na 81 procent, přesto jsou to však dobré zprávy, za které je vděčný.

660
reklama

"Export je zásadním odvětvím malé a otevřené české ekonomiky a jeho svázanost s evropskými zeměmi je v době současné krize komplikací, kterou je nutné postupně řešit," uvedl ministr Kuba s tím, že je důležité orientovat se i na východní trhy, na kterých mají tuzemské firmy dobrou pověst a s jejich prací jsou na nich spokojeni.

Šéf rezortu průmyslu a obchodu dále uvedl, že je Česká republika připravena vyslat do zahraničí dalších 30 obchodních misí. "Tyto obchodníky přitom vybíráme v součinnosti s podnikateli. Neposíláme nikam úředníky z ministerstva, ale obchodníky, kteří chtějí reprezentovat český byznys," upozornil Kuba.

Ministr dále pochválil současný vývoj vývozu ČR, kterému se podařilo za prvních devět měsíců letošního roku zvednout proti stejnému období loňského roku export o 180 miliard korun.

Slova ministra průmyslu a obchodu podtrhl prezident Hospodářské komory ČR Petr Kužel, podle kterého je třeba pomoci nejen současným exportérům, ale také novým, zejména středně velkým podnikům. "Je nutné zasadit se o to, aby se jejich výrobek, o kterém víme, že je kvalitní, dostal na třetí trhy přímo, nikoliv například cestou přes Německo," vysvětlil Kužel.

Ten také upozornil, že spolu s prezidentem Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) Jaroslavem Hanákem pečlivě střeží výběr nového šéfa České exportní banky.

Hanák k tomu doplnil, že není možné, aby si na toto místo sedl někdo, kdo to neumí, z takzvané politické trafiky. "V praxi však musím říci, že průběh výběrového řízení je prozatím velmi korektní, a proto věřím, že zvítězí opravdový odborník," dodal.

Prezident SP ČR rovněž vyjádřil svoji obavu ohledně nové hlavy státu. "Příští rok končí druhé volební období Václavu Klausovi a já si nejsem jistý, jestli bude jeho nástupce schopný včas se zorientovat a podpořit tuzemský obchod v době, kdy to bude nejnutnější," řekl Hanák.

Člen národní ekonomické rady vlády (NERV) Michal Mejstřík se v závěru nechal slyšet, že Česká republika potřebuje rovněž diverzifikovat svůj export. "Automobilový průmysl je sice vynikající, ale nelze spoléhat pouze na něj. Jinak bychom mohli dopadnout jako Finsko, které se dříve upnulo na výrobce elektroniky Nokia a v současné době kvůli tomuto vykazuje deficity zahraničního obchodu," vysvětlil Mejstřík.

Podle analytiků oslovených agenturou Mediafax by měl v letošním roce celkový přebytek zahraničního obchodu ČR překročit hranici 300 miliard korun.

Témata: Česko | export

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky