Ekonomika

Ilustrační fotografie

Dáváte dětem za vysvědčení odměnu?

Ekonomika

Většina rodičů se snaží své děti motivovat a za lepší známky ve škole jim slibuje odměnu. Tu dostane na konci školního roku 78 % českých dětí. A to i přesto, že dvě třetiny dnešních rodičů (65 %) nedostaly za vysvědčení v době svého dětství nic. Vyplývá to z rozsáhlého telefonického průzkumu společnosti PROFI CREDIT, kterého se účastnilo na 1000 respondentů, informuje PROFI CREDIT.

Ilustrační fotografie

Podnikání ve vlastním: kanceláře na splátky za cenu nájemného

Ekonomika

V Praze sídlí 95 % firem v pronajatých kancelářích. Stále více podnikatelů se však přesvědčuje o výhodnosti investice do vlastních kancelářských jednotek v administrativních budovách. Znamená totiž jistotu stálé adresy, eliminaci rizika zvyšování nájemného nebo výpovědi z nájmu a především snížení provozních nákladů, informuje AMIGAL.

Ilustrační fotografie

Proč se řešení řeckého problému nedočkáme?

Ekonomika

Řecko je otazníkem, který tu s námi bude ještě dlouho a dlouho. I když nyní dojde ke krátkodobé dohodě, budeme muset okamžitě začít hledat 50–70 mld. dolarů na refinancování řeckého dluhu. A nezapomínejte také, že Řecko už teď platí z většiny svých úvěrů nulový úrok, takže to nebude žádná velká úleva. V podstatě mluvíme o zemi, která se nechce a nedokáže reformovat a na druhé straně tvrdí, že nutně potřebuje slevu na svém dluhu. Jak můžete ale poskytnout slevu na dluh zemi, která se naprosto odmítá reformovat politicky i prakticky? Takže tu máme řeckou Hlavu 22, což znamená, že žádné opravdu dobré řešení neexistuje a v tuto chvíli prohrávají všichni, informuje Steen Jakobsen, hlavní ekonom Saxo Bank

Ilustrační fotografie

Češi už mohou obdarovávat neziskové organizace bez obav

Ekonomika

Veřejnost si může na internetu nalézt prověřené neziskové organizace, které jsou držiteli značky spolehlivosti. Tato značka je zárukou, že finanční dary, které nezisková organizace obdrží, nebudou zneužity k osobnímu prospěchu zakladatelů nebo pracovníků, ale budou využity na účel, který daná organizace deklaruje. Kromě jiného je prověřováno, zda nezisková organice splňuje všechny zákonné povinnosti, její režijní náklady a odměny pracovníků jsou v přiměřené výši a zveřejňuje o sobě pravdivé informace. Webové stránky www.znacka-spolehlivosti.cz provozuje Asociace veřejně prospěšných organizací ČR (AVPO ČR) a aktuálně na nich naleznete 16 prověřených neziskových organizací, informuje Asociace veřejně prospěšných organizací ČR.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Změna dodavatele má mnoho podob. Bez sankcí odejdete, když energie zdraží

Loni si nového obchodníka s elektřinou vybralo přes 250 tisíc domácností. Změna dodavatele je ze zákona zdarma. O tom, jak často mohou domácnosti poskytovatele energie změnit, rozhoduje typ smlouvy. Nespokojenému zákazníkovi může s urychleným odchodem pomoct zvýšení ceny nebo změna obchodních podmínek. Jak ale vyplývá z nejnovějšího výzkumu, o této možnosti ví méně než polovina českých odběratelů.

Ilustrační fotografie

Ženy začínají být v podnikání aktivnější, muži stagnují

Ekonomika

Asociace malých a středních a podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) předkládá první srovnávací analýzu podnikatelů a podnikatelek. Nárůst počtu podnikajících žen v posledních letech je nebývalý a analýza potvrzuje, že ženy za poslední tři roky pokořují rekordy v osamostatňování se. Od roku 2012 přibylo 30.042 žen podnikatelek, naopak odpadlo 5.440 mužů podnikatelů, informuje AMSP. ČR.

Andrej Babiš

Ekonomika

Boj o rozpočet. Babiš přihodil na platy ve zdravotnictví 1,8 miliardy

Ministři v těchto dnech svádějí boj se strážcem státní kasy Andrejem Babišem. Chtějí totiž z rozpočtu pro příští rok urvat co nejvíce. Tentokrát se proti sobě opět postavili dva největší rivalové Sobotkova kabinetu - ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček a šéf financí Andrej Babiš. Nakonec ale našli shodu.

Ilustrační fotografie

Rodina z Dovolené v Protektorátu již získala svůj milion ve zlatě

Ekonomika

Česká mincovna předala zlaté dukáty v hodnotě jednoho milionu korun soutěžícím pořadu Dovolená v Protektorátu. Dukáty se symboly české státnosti a čtyři sady zlatých pamětních mincí s motivy k 70. výročí konce 2. světové války si rodina Dočekalových Lustykových zasloužila tím, že po dobu osmi týdnů plnila úkoly spjaté s životem v letech 1939 – 1945, kdy byl v naší zemi vyhlášen Protektorát Čechy a Morava, informuje Česká mincovna.

Ilustrační fotografie

Změny klimatu v ČR: Vlny veder, sucho a výrazně méně sněhu na horách

Ekonomika

Průměrná teplota v Česku do roku 2040 pravděpodobně stoupne minimálně o 1 °C, do roku 2060 až o 2,5 °C. Ubyde mrazových dní a naopak přibude počet dní, kdy teplota překročí 30 °C. Zvýšení teplot pocítí hlavě obyvatelé Prahy a Brna, kde se dále zesílí vliv tzv. tepelných ostrovů. Vlny veder a období sucha postihnou celou ČR, nejvíce ale jižní Moravu. To jsou závěry nejnovější studie Katedry fyziky atmosféry MFF UK, informuje společnost Šance pro budovy.

Ilustrační fotografie

Češi podepisují nevýhodné smlouvy, nečtou je a nerozumí pojmům

Ekonomika

Téměř dvě třetiny Čechů vůbec nečtou smlouvy a jen zlomek rozumí tomu, co podepisují. Například význam zkratky RPSN zná pouze šestina lidí. Pojem rozhodčí doložka umí vysvětlit jen šest procent Čechů, informuje Advokátní kancelář Hartmann, Jelínek, Fráňa a partneři.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Řecký den zúčtování, je bankrot za dveřmi?

Řecko o víkendu předložilo další návrh na řešení dluhové krize, který dnes budou projednávat ministři financí zemí eurozóny. Jedná se o rozhodující den, jelikož pokud se dnes nedosáhne dohody ohledně vyplacení poslední části záchranného balíčku, pak země s největší pravděpodobností zkrachuje. Mezitím Řekové mohutně vybírají peníze z bank. Během minulého týdne si z bank odnesli €5 miliard, informuje Jonáš Mlýnek z brokerské společnosti LYNX.

Ilustrační fotografie

Důchodci jsou využíváni v politice.. Pravice schytala kritiku

Ekonomika

Sociolog a europoslanec za ČSSD Jan Keller se zaměřil na hesla a slogany, které se běžně používají a podle něj i zneužívají v politice. Tvrdí, že v případě některých hesel bije jejich účelovost a krátkodechost do očí až příliš nápadně.

Ilustrační fotografie

Jaká bude cena elektřiny v druhé polovině roku?

Ekonomika

Elektřina na burze je již několik týdnů na historických minimech. Aktuálně se cena pohybuje na 31,35 eur za megawatthodinu, což je při dnešním kurzu 854 korun. Vloni to bylo i nad hranici 36 eur za megawatthodinu (985 korun) a před čtyřmi roky se cena jedné megawatthodiny na celý následující rok dotkla úrovně 60 eur (1643 korun). Ve srovnání s rokem 2011 se jedná o výrazný pokles o více jak 50 procent. Společnost Virtuse Energy, která obchoduje s elektřinou, plynem a emisními povolenkami ve 22 zemích nepředpokládá výrazný nárůst ceny ani v druhé polovině roku., informuje Virtuse Energy.

Ilustrační fotografie

Češi jsou bohatí? Toto tvrdí lidé

Ekonomika

Podle průzkumu Pioneer Investments by více než čtvrtině Čechů stačil k pocitu bohatství milion korun. Méně než každý desátý Čech by pak o sobě tvrdil, že je bohatý až na hranici půl miliardy. Zatímco mužům by k pocitu bohatství stačil nejčastěji právě milion, ženy si stejný pocit cení na milionů pět. Na otázku, jak by Češi naložili s nedávnou rekordní výhrou 2,5 miliardy korun, by více než polovina dotazovaných (57 %) ke správě nově nabytých peněz využila finančního poradce a zhruba stejný podíl pohádkově bohatých Čechů (55 %) by podnikl cestu kolem světa a koupil si alespoň jeden luxusní automobil (52 %).

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Autem na dovolenou do ciziny? Podívejte, kde ušetříte na palivu

Mnoho Čechů vyráží na letní dovolenou po vlastní ose. Nejen pro ně máme přehled, kde v evropě natankují levněji a jestli se tedy vyplatí nakupovat palivo již v tuzemsku, nebo je lepší počkat na cestu. Budete se divit, mnohde je totiž levněji než loni!

Ilustrační fotografie

Krach Řecka poškodí i Českou republiku, varuje Sobotka

Ekonomika

Ministr financí České republiky Andrej Babiš dnes na pravidelné výroční konferenci ekonomických diplomatů prohlásil, že by Atény měly konečně zbankrotovat. Premiér Bohuslav Sobotka má ale naprosto odlišný názor. Krach Řecka by přinesl velké problémy, varoval Bohuslav Sobotka.

Katastrální úřad

Katastry zablokovaly lidem desítky tisíc nemovitostí kvůli rozdělení O2

Ekonomika

Operátor O2 převádí část svých aktiv na novou společnost Cetin. S tím však souvisí zablokování desítek tisíc nemovitostí, protože O2 musí převést věcná břemena související s umístěním telekomunikačních vedení na novou společnost. Zdánlivá banalita může zkomplikovat prodeje některých nemovitostí, zastavit refinancování či dokonce stopnout již vyřízenou hypotéku.

Andrej Babiš

Ekonomika

Proč Babiš nechce regulaci pojišťovnictví? ptá se Šincl. A ODS dodává toto

Spor mezi Ladislavem Šinclem a Andrejem Babišem je podle ministra financí není o nějakých složkách, ale o tom, že Šincl chtěl dát miliardy pojišťovnám na úkor občanů. Šincl se brání, že to není pravda. A ODS přidala fotky, které ukazují, že poslanci hnutí ANO Šinclův návrh jednohlasně podpořili.

Evropská unie, ilustrační fotografie

Eurozóna roste nejrychleji od roku 2011

Ekonomika

Eurozóna vykročila do roku 2015 úspěšně, HDP se v prvním čtvrtletí mezikvartálně zvýšilo o 0,4 %. Podle aktuální červnové ekonomické prognózy EY Eurozone Forecast jsou za ekonomickým růstem eurozóny, který je rychlejší než ve Spojených státech nebo ve Velké Británii, především nižší ceny energií. Prognóza EY předpokládá, že současné oživení bude mít dlouhodobější charakter, odhad ekonomického růstu pro letošní rok je 1,6 %, a pro rok 2016 dokonce 1,9 %.

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy