80 miliard korun. To je loňský účet za léčbu chronických onemocnění

V loňském roce vynaložil stát z rozpočtu 80 miliard korun na chronické nemoci v podobě nemocenských dávek, invalidních důchodů a dalších příspěvků na zdravotní péči. Výdaje na zdravotnictví činí aktuálně 219 miliard korun ročně, uvedla v úterý Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP).

660
reklama

"Za posledních pět let přitom narostly náklady státu spojené se zdravotní péčí o 30 miliard korun. Nejvyšší podíl na tom mají právě chronické choroby, jejichž léčba je nejnáročnější," uvedl výkonný ředitel AIFP Jakub Dvořáček.

Pro vládu i systém zdravotního pojištění tak vznikají dva problémy - růst celkových nákladů na léčbu a současný pokles počtu výdělečně činných obyvatel, kteří by ji solidárně hradili skrze zdravotní a sociální pojištění.

Z Evropského výběrového šetření o zdravotním stavu obyvatel Česka přitom vyplynulo, že se výskyt chronických onemocnění proti roku 2002 zvýšil o 10 procent. Dlouhodobě nemocných tím pádem byly až dvě třetiny populace. Nejčastějším poruchou přitom byly problémy spojené s pohybovým ústrojím.

Dalšími častými problémy, s kterými pacienti odcházejí z českých ordinací, jsou například astma nebo diabetes. V poslední době se však podle statistik v důsledku hektického životního stylu zvyšuje rovněž výskyt onkologických onemocnění a duševních poruch.

Přestože statistiky vypadají hrozivě, díky inovativní léčbě farmaceutických firem se podle AIFP daří s chronickými nemocemi držet krok a u řady dříve neléčitelných chorob se podařilo omezit jejich příznaky na minimum.

Podle nejnovějších statistik jsou chronické nemoci, mezi které patří i rakovina, odpovědné za 86 procent úmrtí v Evropské unii. V České republice investovali výrobci léků v roce 2010 asi 1,2 miliardy korun do výzkumu nových léčebných metod. Testováním aktuálně v laboratořích prochází 3500 sloučenin.

Témata: zdravotnictví

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky