Babiš zuří: Podnikatel je v Česku nadávka!

Slovo podnikatel je v České republice bráno jako nadávka. To si myslí miliardář Andrej Babiš, který ovládá český potravinářský trh. Tento boháč poskytl rozhovor časopisu Týden, jehož část zveřejnil Týden.cz.

reklama

Babišovo jmění je odhadováno na 27 miliard korun. Jím vlastněný holding Agrofert ovládá české zemědělství, potravinářský průmysl a nedávno vtrhl i do mediálních vod, kdy začal vydávat vlastní týdeník a plánuje rozjet nebo koupit vlastní televizi.

Přesto ale o svém bohatství nerad mluví. Proč? „Od revoluce si tu lidi o podnikatelích myslí, že jsou to podvodníci, kteří zbohatli na podvodech při kupónové privatizaci nebo vytunelováním kampeliček. Podnikatel je skoro nadávka, přitom tu je plno poctivých lidí, kteří vybudovali firmy od nuly a bez podvodů. Začínal jsem v roce 1993 se čtyřmi zaměstnanci a100 tisíci korunami základního jmění," popisuje své důvody miliardář.

Dnes už ale podobný start s minimálním kapitálem není moc reálný. Podle Babiše jsou již karty ve většině odvětví trhu dávno rozdány.

Babiš se vedle podnikání pustil také do politiky. Vede stranu ANO2011, která vznikla z protikorupčního hnutí se stejným názvem. Volby do senátu ale straně vůbec nevyšly. Ani jeden ze sedmi kandidátů se nedostal do druhého kola. V krajských volbách Babišova strana finančně podporovala několik regionálních hnutí, ale ani jedno neobsadilo křeslo v některém z krajských zastupitelstev. Podle Babiše aspoň ze strany odešli političtí kariéristé a zůstali jen ti, co věří ideálům strany.

Témata: Andrej Babiš

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky