Ekonomika

Ilustrační fotografie

V daňovém ráji má vlastníka 13 400 českých firem, zájem roste

Ekonomika

V prvním pololetí letošního roku se počet společností, které mají vlastníka se sídlem v daňovém ráji, zvýšil o 162 na celkových 13 409. Největší zájem byl o USA a Kypr, následují off-shore destinace, které podnikatelům nabízejí relativně vysokou úroveň anonymity. Detailní statistiky za prvních šest měsíců roku 2015 dnes zveřejnila poradenská společnost Bisnode.

Ilustrační fotografie

ČSSZ má nové interaktivní tiskopisy. Obsahují kontrolu vyplňovaných údajů

Ekonomika

105 nových interaktivních tiskopisů připravila pro své klienty Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ). Jejich poslední sérii nasadila ČSSZ na svém ePortálu 1. července. Hlavní výhodou nových tiskopisů je logická kontrola vyplňovaných údajů, která upozorní na případné chyby či neúplné vyplnění, a jednoduché odeslání do ČSSZ nebo příslušné okresní správy sociálního zabezpečení (OSSZ). Interaktivní tiskopisy fungují na tabletech i chytrých telefonech.

Evropská unie, ilustrační fotografie

Eurozóna páchá sebevraždu, elity selhaly, varuje politik

Ekonomika

V Bruselu byla po dlouhých hodinách jednání uzavřena dohoda týkající se Řecka. Země dostane další peníze, podle Donalda Tuska ale musí splnit přísné podmínky. Řecku ale i přesto někteří politici nevěří. Podle ekonomického experta ODS se eurozóna řítí do záhuby.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Evropské události uplynulého týdne očima ekonoma

V průběhu právě končícího týdne všechna ostatní témata v evropském integračním dění ustoupila jedinému: řeckému ekonomickému a dluhovému problému. Dokonce i tíživé téma projevů a důsledků migrace ustoupilo hledání východiska z nastalé řecké situace, informuje Petr Zahradník, poradce prezidenta Hospodářské komory České republiky.

Andrej Babiš

Babiš lže nebo nezná zákon? Dvoumetrové účtenky byly plné chyb

Ekonomika

Projednávání návrhu na zavedení elektronické evidence tržeb doprovázelo nejen vystoupení exministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), ale i prezentace ministra financí Andreje Babiše (ANO), který poslancům na panelech ukazoval, jak bude vypadat účtenka s údaji pro evidenci tržeb. Něco na ní ale chybělo.

Ilustrační fotografie

Plynové kotle od září zdraží. Proč?

Ekonomika

Od konce září si budou muset lidé při nákupu nového plynového kotle sáhnout hlouběji do kapsy. Levnější, nekondenzační varianta kotle bude zakázána evropskou směrnicí a kondenzační kotle jsou dražší, a navíc jsou při jejich instalaci nutné nákladnější stavební úpravy. Informace poskytl veletrhu FOR THERM internetový portál pro stavebnictví, technická zařízení budov a úspory energií TZB-info.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Plánujete dovolenou? Těmto zemím se vyhněte

Chystáte se na dovolenou? Pokud si stále ještě vybíráte vhodnou destinaci, věnujte pozornost varování ministerstva zahraničí. Cestu do některých zemí české úřady rozhodně nedoporučují.

Ilustrační fotografie

Čína musí jednat, pokud chce odvrátit politickou krizi

Ekonomika

Proces nalézání rovnováhy v Číně je příliš pomalý. Intervence Čínské lidové banky jsou nevyzpytatelné a nefunkční. Ropa si potřebuje vytvořit nové, nižší rozpětí. Předpokládáme další čínské pokusy o zastavení této pohromy, informuje Saxo Bank.

Ilustrační fotografie

Češi spoří do drahých kovů 1 500 korun měsíčně

Ekonomika

Češi investují do drahých kovů dlouhodobě stabilní částku okolo 1 500 Kč měsíčně. Přes 65 procent lidí si spoří na důchod, ostatní zejména pro své potomky. Jako hlavní důvod uvedli obavu ze znehodnocování peněz. Vyplývá to z průzkumu společnosti Golden Gate, kterého se letos na jaře zúčastnilo 600 respondentů.

Andrej Babiš

Věříte Babišovi? Toto by mohl být velký problém

Ekonomika

Proti elektronické evidenci tržeb se postavila nejen opozice, ale i velká část podnikatelů. Obávají se dalších výdajů, které by některé drobné živnostníky mohly položit. Není to největší problém, který vás čeká, varuje všechny komentátor Erik Best.

Ilustrační fotografie

Jaká jsou nejčastější zdravotní rizika na pracovištích?

Ekonomika

Evropská agentura pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci (EU-OSHA) v Evropském parlamentu v Bruselu představila výsledky Evropského průzkumu podniků na téma nových a vznikajících rizik (ESENER-2). Průzkumu ESENER-2 se zúčastnilo téměř 50 000 pracovišť z 36 zemí.

Bydlení, ilustrační fotografie

Ekonomika

LEXXUS má nejširší nabídku novostaveb v Praze

Nabídka nových bytů a developerských projektů společnosti LEXXUS se rozšiřuje o další exkluzivní lokality a zahrnuje tak v současnosti nejširší nabídku developerských projektů v Praze. Aktuálně zařazuje LEXXUS šest nových projektů a další tři jsou ve fázi finalizace podmínek.

Ilustrační fotografie

Se začátkem prázdnin přibývá vloupání i krádeží

Ekonomika

Prázdniny jsou příslibem odpočinku a dovolených. Toho bohužel každoročně využívají zloději, kteří mají v tomto období napilno. Pokud se během léta chystáte na dovolenou v zahraničí, prodloužený víkend či jen na víkendy na chatě, dbejte na důkladné zabezpečení nejen svého obydlí, ale i garáže či sklepa. Zloději mají v létě políčeno kromě běžných cenností, také na jízdní kola, jejichž pořizovací cena v poslední době překračuje často částky i několika desítek tisíc korun, informuje společnost NEXT.

Václav Klaus

Klaus: Jak nám hrozí uprchlíci a co dál s Řeckem

Ekonomika

Exkluzivním hostem pořadu Vaše téma byl exprezident České republiky Václav Klaus. Bývalá hlava státu odpovídala i na vaše otázky, které se týkaly hlavně řecké krize a problémů s uprchlíky.

Ilustrační fotografie

Pozor, podomní prodejci si stále více vymýšlejí. Jak se bránit?

Ekonomika

Podomní prodejci přitvrzují. Dokazují to poslední zkušenosti zákazníků v jedné z oblastí, která je jejich častým cílem – prodej energií. Před čím se mít na pozoru? Jak se bránit, když u domovních dveří zazvoní sympatický muž s kufříkem poradí E.ON Energie a.s.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

O program Nová zelená úsporám je obrovský zájem, MŽP přidalo další miliony

Příjem žádostí na úsporná opatření v rodinných domech v letošní NZÚ dosáhl o tomto víkendu svého limitu. Vyčleněných 600 milionů korun žadatelé vyčerpali už v sobotu 4. července, během které systémem prošlo rekordních 419 úplných žádostí v hodnotě převyšující 105 milionů Kč. Příjem ale běžel dál do tzv. zásobníku, v němž bylo 120 milionů Kč. Tyto prostředky žadatelé vyčerpali dnes. Prodloužený víkend byl tedy, co se týče zájmu žadatelů rekordní. MŽP se proto obratem rozhodlo alokaci v programu pro rodinné domy navýšit o 300 milionů Kč.

Zmrzlina, ilustrační fotografie

Co je ve zmrzlině místo smetany a tvarohu?

Ekonomika

Ve vedrech, které nyní venku panují, se každý rád osvěží. Mnoho z nás si kupuje například zmrzlinu. Časopis dTest se zaměřil na vanilkové a tvarohové nanuky a podle výsledků většina vanilkových trpí hlavně tím, že mají velké množství kokosového oleje.

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:22

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy