Ekonomika

Ilustrační fotografie

Půjčujete si auto v zahraničí? Na co si dát pozor

Ekonomika

Stále běžnější aktivitou v zahraničí se pro české turisty stává půjčení automobilu nebo motorky. Podmínky, které s půjčením vozidla souvisejí, ale mohou dovolenou prodražit. Spoluúčasti se totiž běžně pohybují kolem 500-1000 euro. Při nehodě je tak musí řidič zaplatit ze svého. DIRECT pojišťovna jako jediná v ČR poskytuje užitečné a levné řešení.

Ilustrační fotografie

„Život na psí knížku“ je v Česku stále populárnější. Vyplatí se?

Ekonomika

V Česku se ročně rozhodne uzavřít sňatek kolem 40 tisíc párů. Počty sňatků, které ročně uzavřeli obyvatelé České republiky, se od 90. let minulého století snížily o polovinu. Lidé se častěji rozhodují pro „život na psí knížku“. Zpravidla společný život bez svatby volí lidé ve větších městech a s vyšším vzděláním. Je to pro ně ale výhodné?

Ilustrační fotografie

Cena nafty je v Česku vyšší než ve všech sousedních státech

Ekonomika

Cena motorové nafty v ČR je v současnosti vyšší než ve všech sousedních státech. Česko je v průměrných cenách nafty 14. z 28 členských států EU. Průměrná cena v EU vyjádřená v českých korunách přitom meziročně poklesla o −13,9 %. Plyne to z pravidelné analýzy společnosti Axigon, nákupní aliance sdružující více než 10 000 členů.

Ilustrační fotografie

Česká spořitelna dala půl miliardy do "větru"

Ekonomika

Téměř půl miliardy korun půjčila Česká spořitelna na financování třetí největší větrné elektrárny v Česku – větrného parku v Horních Loděnicích. Spořitelna poskytla desetiletý úvěr v hodnotě 497,8 milionů korun fondu soukromého kapitálu EnerCap Power Fund, který se zaměřuje na financování projektů obnovitelných zdrojů a energetických úspor ve střední a východní Evropě.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Bémův paradox. Opencard nabízí nejméně služeb ve své historii

Systém Opencard letos oslavil své osmé narozeniny. Za úspěch lze rozhodně považovat počet jeho uživatelů, tedy přibližně 11% celého Česka. S kvalitou služeb je to však výrazně horší. Opencard nenabízí žádné nové funkce, a i ty, které dříve fungovaly, už dnes neexistují. Kvůli každé maličkosti je také nyní nutné chodit osobně na přepážky, a těch žalostně málo. Jediné kontaktní místo bývá často přeplněné nebo třeba vůbec nefunguje. Celková uživatelská přívětivost se paradoxně také jen zhoršuje. U projektu za více než miliardu korun je to výsledek více než tristní. A zdá se, že bude hůře, informuje EMONEY GROUP ČR a SR.

Ilustrační fotografie

Vývoj spotřebitelských cen v červnu 2015 očima ekonomky

Ekonomika

Červencová inflace (-0,1 %, m/m a 0,5 %, y/y) byla těsně pod očekáváním trhu (meziměsíčně 0,0 % a meziročně 0,6 %). Meziroční výsledek byl ještě o dvě desetiny procentního bodu pod aktuálně sníženým odhadem centrální banky, informuje Eva Zamrazilová, hlavní ekonomka České bankovní asociace.

Ilustrační fotografie

Kvůli svatbě se zadlužuje polovina mladých lidí

Ekonomika

Svatba nebo uzavření registrovaného partnerství jsou události, které nám zůstávají v paměti až do konce života. Lidé jsou si toho vědomi a za nezapomenutelné zážitky z tohoto dne jsou ochotni také patřičně zaplatit. Mezinárodní průzkum ING Bank ukázal, že svatba je nejnákladnější událostí, kterou Evropané v posledních pěti letech zažili. Ti, kteří v tomto období do svazku vstoupili, se kvůli svatbě zadlužili častěji než lidé sezdaní déle než pět let. Zatímco ženy získávají peníze na ni častěji darem, muži si půjčují od finančních institucí nebo rodiny. Pro obě pohlaví ale platí, že nejčastěji si snoubenci na svatbu šetří sami.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Zájem o podnikání na živnostenský list stagnuje

Zájem o získání živnostenského listu v Česku se po dvou letech mírně zvýšil, nicméně celkový počet podnikatelů – živnostníků stagnuje. V prvním pololetí jich bylo registrováno přes 35 000, což je o 4,8 % více než ve srovnatelném období loňského roku. Vloni bylo přitom vydáno nejméně nových živnostenských listů za posledních devět let. Informace vyplývají z databází a výpočtů poradenské společnosti Bisnode.

Ilustrační fotografie

Zmizí automaty se sladkostmi v září ze škol?

Ekonomika

Už prvního září měly ze škol nenávratně zmizet automaty, v nichž mohou děti školou povinné sehnat slazené limonády, chipsy a další nezdravé potraviny. Jedlíci ale mohou zatím zůstat klidní.

Ilustrační fotografie

Německý průmysl překvapivě šlápl na brzdu

Ekonomika

Německý průmysl v červnu překvapivě šlápl na brzdu. Poklesl meziměsíčně o 1,4%, a to zejména kvůli propadu produkce investičních celků. I přes červnové zpomalení, ale německý průmysl meziročně zůstává v kladných číslech a přispívá pozitivně k růstu německé ekonomiky, informuje Jan Bureš, hlavní ekonom Poštovní spořitelny.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

HK ČR kritizuje další nesystematické zvyšování minimální mzdy

Nezpochybňujeme institut minimální mzdy jako takový, považujeme však za prioritní změnit samotný způsob určování minimální mzdy. K aktuálně navrženému zvýšení o dalších 700 Kč se stavíme kriticky. HK ČR proto odeslala kritické stanovisko předkladateli návrhu – Ministerstvu práce a sociálních věcí ČR.

Ilustrační fotografie

Evropské události uplynulého týdne očima ekonoma

Ekonomika

I přes vrcholící horké letní období je možné v agendě EU, která však není tak bohatá a početná jako v časech úřední špičky, nalézt řadu zajímavých témat, která jsou blízká podnikatelskému sektoru, informuje Petr Zahradník, poradce prezidenta Hospodářské komory České republiky.

Ilustrační fotografie

Nenechte se napálit při výběru last minute dovolené

Ekonomika

Vybíráte dovolenou na poslední chvíli? Máme pro Vás rady, jak ušetřit a nezbláznit se z toho! Nestihli jste včas vybrat dovolenou nebo byste rádi ušetřili nějakou korunu, a tak jste se rozhodli pro tzv. last minute pobyt? Přestože vybírat dovolenou den či dva před odjezdem je pro mnoho lidí nepředstavitelný stres, dá se to zvládnout - a kvůli slevám, které jsou často i 70 % z původní ceny, to minimálně stojí za to zkusit. Poradíme vám, jak ušetřit a zároveň nepřijít o nervy!

Ilustrační fotografie

Každý zaplatíme 3800 korun navíc, zlobí se politici

Ekonomika

Na začátku týdne zveřejnilo ministerstvo vnitra údaje o plnění státního rozpočtu. Rezort si libuje, že přebytek státního rozpočtu ke konci července stoupl na 25,7 miliardy korun z červnových 22,6 miliardy korun. Opozice ale tak nadšená není. ODS se nelíbí, jak vzrostly výdaje oproti původním plánům.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Ekonomika a trhy: srpen 2015 a nové fondy

Průměrný výnos ČSOB otevřených fondů v korunách za poslední rok činí 3,28 %, což odpovídá 3,85 % na depozitech před zdaněním. Výnos nad 10 % měly celkem 4 fondy a celkem 20 z 30 fondů vzrostlo o více než 2 % a skončilo výrazněji nad výnosem depozit. Za posledních 12 měsíců nejvíce vzrostl KBC Equity Fund America CZK (+24,59 %). Na druhém místě skončil KBC Equity Fund Europe CZK (+17,09 %) a třetí ČSOB Realitní mix s výnosem (+12,06 %). Průměrný výnos otevřených fondů za posledních 5 let je 4,54 % ročně, což odpovídá 5,34 % na depozitech před zdaněním.

Ilustrační fotografie

Firmy mají poslední šanci přihlásit se na podnikatelskou misi do Srbska

Ekonomika

Hospodářská komora České republiky organizuje doprovodnou podnikatelskou misi předsedy vlády Bohuslava Sobotky a vybraných ministrů do Srbska. Cesta se uskuteční ve dnech 1.--2. září 2015 v rámci oficiální návštěvy Srbské republiky. „Primárně je mise určena pro firmy, které v Srbsku mají rozjednané projekty a ucházejí se o realizaci státních a veřejných zakázek,“ uvedl Bořivoj Minář, viceprezident HK ČK. Firmy, které se chtějí účastnit podnikatelské mise, mají poslední šanci se přihlásit do 10. srpna 2015.

Ilustrační fotografie

Češi na letní dovolené přibírají. Přečtěte si proč

Ekonomika

Češi se na letní dovolené v jídle příliš neomezují. Ambice zhubnout na dovolené nemáme. Spíše naopak. Polovina z nás jí přibližně stejně jako doma. Téměř stejný počet Čechů si ale jídlo na dovolené pořádně užívá. Třetina lidí dokonce uvedla, že na dovolené přibere. Vyplývá to z rozsáhlého průzkumu, který mezi svými klienty udělala cestovní kancelář Blue Style.

Ilustrační fotografie

Hospodářský růst pokračuje, pomáhá nízká inflace

Ekonomika

Dynamika českého hospodářství bude i v roce 2016 jednou z nevyšších v Evropě. Podle aktuální makroekonomické prognózy České bankovní asociace (ČBA) lze ve druhé polovině letošního roku očekávat zrychlení hospodářského růstu, především u domácí spotřeby a investic, nad očekávání příznivě se vyvíjí i trh práce. Odhad hospodářského růstu pro rok 2015 tak vzrostl na 3,2 %. Růst bude pokračovat i v roce 2016, kdy u nás dosáhne větší dynamiky než v nejvyspělejších evropských státech. Hlavní domácí nejistotou bude načasování a způsob ukončení kurzového závazku centrální banky.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Jaká bude cena benzínu a nafty ve druhé polovině prázdnin?

Druhá polovina letních prázdnin bude pro české motoristy příznivá. Ceny pohonných hmot by se až do konce srpna neměly zásadně odchýlit od těch současných. Vyplývá to z odhadů společnosti ARMEX Oil, největšího soukromého dodavatele ropných produktů v Česku*. Vyplňují se tak květnové odhady společnosti, která předpovídala, že se cena Naturalu 95 a nafty v hlavní letní motoristické sezóně nedostane nad 35 korun za litr. Natural se nyní prodává v průměru za 33 korun na litr, nafta je ještě o zhruba dvě koruny levnější, informuje ARMEX Oil.

Ilustrační fotografie

Počet osobních bankrotů opět roste

Ekonomika

Počet bankrotů obchodních společností se snižuje již tři měsíce po sobě. V červenci letošního roku bylo vyhlášeno méně bankrotů obchodních společností, naopak počet bankrotů fyzických osob podnikatelů vzrostl. Právě tak i počet osobních bankrotů byl vyšší než v červnu. Počet návrhů na bankrot obchodních společností zůstal stejný jako v předchozím měsíci, počet návrhů na bankrot fyzických osob podnikatelů a na osobní bankrot se snížil. Vyplývá to z analýzy provedené z dat portálu www.informaceofirmach.cz obsahujícího údaje o podnikatelských subjektech z České i Slovenské republiky.

Ilustrační fotografie

Vloni lidé koupili 30 milionů kol. Města budoucnosti patří cyklistům

Ekonomika

Podle nejnovější studie mobility Allianz bude v roce 2023 na evropských ulicích jezdit třikrát více elektrokol než dnes. Již několik let je pro ně největším trhem Čína, ale Asii postupně dohánějí i další kontinenty, Evropu nevyjímaje. Nejdále jsou v tomto směru na starém kontinentu Nizozemci, či Dánové, postupně se přidávají ale i Španělé a Němci. Turisté i domorodci mohou šlápnout do pedálů vypůjčených kol ve více než 700 městech na světě. A první nesmělé vlaštovky jsou i u nás.

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 11:39

Předpověď počasí na noc a středu 17. dubna

Mezi tlakovou níží nad východní Evropou a tlakovou výší nad východním Atlantikem k nám bude nadále proudit studený a vlhčí vzduch od severozápadu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy